Balkánske krajiny sa spájajú. Proti utečencom

    0
    Utečenci na Balkáne (Autor: SITA)

    Predstavitelia Macedónska, Srbska, Chorvátska, Slovinska a Rakúska uviedli, že kontrola hraníc je kľúčová k tomu, aby sa zabránilo ich nezákonnému prekračovaniu, pričom však treba nechať prejsť tých, ktorí majú právo na žiadosť o azyl v krajinách EÚ. Spoločné profilovanie migrantov je podľa nich dôležité na to, aby sa určilo, kto môže ísť ďalej. 

    “Nehovorili sme o kvótach, ale o tom, ako zabrániť zneužitiu,” uviedol náčelník srbskej polície Vladimir Rebič, ktorého citovala agentúra AP. Varoval tiež, že nekontrolovateľný prílev migrantov predstavuje bezpečnostné riziko. Sprísnenie pravidiel na hraniciach balkánskych krajín spomalilo migračný tok na tejto trase, v dôsledku čoho v Grécku uviazli tisíce ľudí. 

    Hlavná grécka odborová mediálna únia POESY odsúdila dnes rozhodnutie tamojšej ľavicovej vlády, ktorá zakázala vstup novinárom do všetkých registračných a tranzitných táborov v krajine. Únia zároveň vyzvala vládu na okamžité zrušenie tohto opatrenia. V tlačovom vyhlásení uviedla, že nemôže ospravedlniť obmedzovanie základných práv. Informovanie o migračnej kríze by podľa nej malo zahŕňať tiež životné podmienky v imigračných zariadeniach. Vláda svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že vychádzalo z preplnenosti zariadení pre migrantov.

    - Reklama -