Balík zákonov Zastavme Sorosa chce maďarská vláda schváliť pred prázdninami

    0

    Parlament by mal opäť prerokovať návrh novely ústavy z roku 2016, ktorý predložil predseda vlády Viktor Orbán a ktorý vtedy odmietla opozičná strana Jobbik. Cieľom novely je zakotviť do základného zákona zákaz usídlenia cudzieho obyvateľstva v Maďarsku.

    Vláda avizovala, že návrh balíkov zákonov vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, tzv. zákon “Zastavme Sorosa”, ktorý už je v parlamente, chce ešte pred schválením rozšíriť.

    Poslanci parlamentu 20. marca otvorili všeobecnú rozpravu k uvedenému návrhu. Hlasovanie o ňom ale odložili na obdobie po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 8. apríla.

    Balík pozostáva z návrhov troch zákonov. Prvý sa týka povoľovania činnosti organizácií, ktoré podporujú migráciu. Druhý rieši poplatky za zahraničné financovanie prisťahovalectva, pričom poplatok dosahuje v návrhu výšku 25 percent z financovanej sumy. Podľa tretieho návrhu zákona môžu byť vyhostené osoby, ktoré narúšajú národno-bezpečnostné záujmy Maďarska a ohrozujú verejný poriadok.

    - Reklama -