Babišovi hrozí až 10 rokov, polícia žiada zbavenie imunity

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Babiš podľa polície riadil a koordinoval kroky týchto osôb, a to úplne vedome a s dokonalou znalosťou všetkých skutočností – s cieľom neoprávnene získať finančné prostriedky z dotácie programu nazvaného “ROP stredné Čechy” na výstavbu farmy Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo). Medzi týmito osobami bola aj Babišova dcéra z prvého manželstva, jeho súčasná manželka a jej brat, napísal portál Novinky.cz.

    Uvedení sa údajne podieľali na účelovom skrytí identity osoby fakticky ovládajúcej firmu, ktorou mal byť práve Babiš, pričom nič nebráni ich trestnému stíhaniu.

    V žiadosti polície sa nachádzajú aj mená niekoľkých členov predstavenstva firmy ZZN Pelhřimov, ktorá farmu Bocianie hniezdo istý čas ovládala. Mali účelovo vyviesť danú spoločnosť s ručením obmedzeným z koncernu Agrofert, a to s úmyslom podvodom získať dotáciu. Agrofert patril do roku 2017 Babišovi, ten ho potom pre novelu zákona o konflikte záujmov previedol na dva zverenecké fondy.

    Trest päť až desať rokov väzenia sa udeľuje podľa trestného zákonníka za obzvlášť závažný trestný čin dotačného podvodu spáchaný formou účastníctva a za obzvlášť závažný zločin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, za ktoré chce polícia Babiša stíhať.

    Podvod mal spočívať v tom, že dotáciu určenú malým a stredným podnikateľom čerpala v skutočnosti jeho obrovská firma Agrofert, ktorá by inak nemala šancu dotáciu získať. Policajti podľa informácií Práva v rámci preverovania vymerali spôsobenú škodu presne na halier: 49.997.443,36 českých korún.

    Babiš tvrdenia polície odmieta

    Andrej Babiš dnes odmietol tvrdenie polície, že by koordinoval zainteresované osoby a riadil kroky vedúce k udeleniu dotácie pre farmu Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo). “Ide o úplne nepravdivé a nehorázne tvrdenie polície, žiadne osoby som vo vzťahu k akejkoľvek trestnej činnosti, nieto ešte v súvislosti s Bocianím hniezdom, nikdy nenavádzal, neorganizoval ani neriadil,” povedal Babiš českému denníku Právo v reakcii na informácie, že údajný dotačný podvod riadil a koordinoval.

    Šéf ANO tvrdí, že žiadosť o jeho vydanie je zúfalou snahou tradičných politikov a ich skorumpovaného systému zbaviť sa ho a ovplyvniť voľby do Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu. Majú sa konať 20.-21. októbra.

    - Reklama -