Babiša prirovnal k fikusu, teraz má byť šéfom českej kultúry

    0
    Lubomír Zaorálek (Autor: Daniela Černá)

    Novinky.cz uviedli, že Zaorálkovo meno bolo od začiatku v užšom výbere kandidátov po tom, ako prezident Miloš Zeman odmietol vymenovať stranou navrhnutého Michala Šmardu.

    Hamáček to komentovať nechce

    Toho strana navrhla po odchode Antonína Staňka ku koncu mája. Sám Zaorálek na otázku, či bude budúcim ministrom, neodpovedal. Meno nechcel komentovať ani predseda strany Jan Hamáček.

    “Žiadne mená nebudem komentovať, oznámim až meno kandidáta,” napísal krátko Hamáček. Kandidáta by chcel predstaviť najneskôr do piatka.

    Zaorálek by mohol byť kandidátom, ktorý u prezidenta Miloša Zemana prejde. V minulej vláde bol šéfom diplomacie a do funkcie ho vymenoval práve Zeman.

    Zaorálek ostro kritizoval Babiša

    Na druhej strane práve Zaorálek bol kritikom súčasného premiéra Andreja Babiša a nebol ani veľkým priaznivcom vstupu ČSSD do vlády. 

    Ostro proti Babišovi vystupoval predovšetkým v predvolebnej kampani v roku 2017, a to ešte v čase, keď bol ministrom zahraničných vecí v spoločnej vláde s Babišovým hnutím ANO.

    Babiša dokonca prirovnal k fikusu. “Ako fikus tuneluje stromy a je škrtičom stromov, tak tu nám dnes hrozí, že takéto oligopoly vytunelujú demokraciu,” vyhlásil Zaorálek na zjazde v marci 2017.

    Zeman tvrdí, že meno nového ministra nepozná

    Premiér Babiš po utorkovej schôdzke u prezidenta Zemana uviedol, že meno nového ministra nepozná a nebude komentovať možné návrhy.

    Celú situáciu teraz stiahnutím nominácie Michala Šmardu, ktorého označil za nekompetentného pre vedenie kultúry, považuje za vyriešenú a vláda podľa neho v žiadnej kríze nie je.

    Od Hamáčka očakáva oficiálne oznámenie kandidáta čo najskôr.

    - Reklama -