Babiš to za odmietanie utečencov poriadne schytal od Roberta Fica. Ale toho talianskeho

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Ako uviedol premiér Babiš, Európa musí vyslať signál, že nelegálna migrácia sa skončila a že opak je „cestou do pekiel“.

    „Jediným riešením migračnej krízy je austrálsky model, teda nedopustiť vylodenie migrantov v Európe a vracať lode, odkiaľ vyplávali,“ podotkol.

    Zdroj: Facebook / Andrej Babiš

    Predseda talianskej Poslaneckej snemovne Roberto Fico na jeho vyjadrenie reagoval slovami, že cesta do pekiel znamená neschopnosť chápať problémy v optike solidarity. „Kto neprijíma kvóty, mal by byť príslušne postihnutý sankciami,“ je presvedčený Fico.

    Giuseppe Conte považuje ústretovosť krajín, ktoré prijmú časť migrantov, za čiastočné víťazstvo. „Podarilo sa nám presadiť princíp, že problém migrácie predstavuje problém Európy. To znamená, že dohoda, ktorú sme podpísali koncom júna v Bruseli, prináša prvé plody.“

    Námestník talianskeho ministra zahraničia Manlio Di Stefano poukazuje na nesúlad s krajinami Vyšehradskej skupiny. „Nielen vzhľadom na kritiku českého premiéra Babiša na adresu Talianska. Všeobecný náhľad štyroch krajín V4 sa prenikavo líši od nášho. My veríme a usilujeme sa o spojeneckú a solidárnu Európu, ktorá by fungovala a rástla spoločne,“ povedal s tým, že V4 nerobí nič podobné.

    Niektoré talianske médiá v súvislosti s vyjadreniami z Prahy a Budapešti namierili kritiku voči ministrovi vnútra Matteovi Salvinimu, ktorý je stúpencom nekompromisného postoja voči ilegálnej migrácii. „Nakoniec sa ukázalo, že pochopenie pre náš problém prišlo od tradičných partnerov, ktorých on neustále kritizuje, zatiaľ čo z Viedne, Mníchova či Budapešti sme opäť počuli ustavičné nie. Skutočne nechápem, akí to sú spojenci, a možno nastal okamih, aby sme začali konkrétne rokovať o dvojrýchlostnej Európe,“ napísal vo svojom texte Maurizio Molinari, šéfredaktor turínskeho denníka La Stampa.

    „Salvini by mal teraz pochopiť, že je úspech, že Európa konečne chápe problém migrantov ako problém celej Únie. Ale mal by vziať na vedomie, že záujmy krajín V4 sú v príkrom rozpore s našimi záujmami,“ reagoval Maurizio Martina, tajomník opozičnej Demokratickej strany.

    Podľa talianskeho denníka La Repubblica je to však len začiatok a je samozrejmé, že ide o princíp. „Nikto sa nemôže domnievať, že keď si nejaký štát Únie vezme 50 utečencov, problém migrácie sa vyrieši. Je jasné, že to vyžaduje silnú akciu predovšetkým v Líbyi. Ale pre Taliansko z politického hľadiska bolo nutné pocítiť, že konečne nemusí čeliť situácii samo a že sa môže oprieť o solidaritu partnerov,“ napísal.

    Celý text nájdete na webe Novinky.cz.

    autor: nab

    - Reklama -