Babiš rečnil v Bratislave pri príležitosti otvorenia československej výstavy. Ja som taký prípad, že to nevymyslíš, vtipkoval o svojej osobe

    0
    Andrej Babiš počas prejavu pri príležitosti otvorenia výstavy k 100. výročiu vzniku Československa (Autor: TASR)

    „Som veľmi rád, že môžem spoločne s našimi slovenskými priateľmi otvoriť túto skvelú výstavu, ktorá zachytáva sto rokov života Čechov a Slovákov. Keď spomíname na sto rokov, sté výročie, tak si pripomíname aj hlavné míľniky – 1918, 1938, 1948, 1968, 1989 a 1993,“ povedal na úvod český premiér, ktorý následne zdôraznil, že aj keď oslavujeme 100 rokov, tak spoločne sme žili 75 rokov a 25 rokov žijeme v samostatných štátoch.

    Podľa Babišových slov je vraj skutočne veľmi dôležité spomínať na uvedené míľniky a na to, čo všetko Česi a Slováci spoločne zažili. „Keď sa povie Československo, vznikajú veľké emócie. Niekto pociťuje hrdosť, niekto zlosť alebo nostalgiu,“ poznamenal s tým, že ak to obdobie hodnotí spätne predovšetkým mladá generácia, mala by sa viac pýtať tých, ktorí ho prežili. „Hodnotiť nejakú dobu dodatočne bez toho, aby ste to prežili, je ťažké,“ dodal.

    „Značka Československo je skvelá a ešte aj dnes veľa ľudí vo svete nevie, že sme sa rozdelili. Made in Czechoslovakia je skvelý brand. Brand našich výrobkov a hlavne Czechoslovakia je aj sláva, hlavne našich športovcov. A ak niečo ľutujem, tak to, že sme sa rozdelili hlavne v tom športe,“ uviedol Babiš, ktorý nechcel rozdelenie Československa komentovať. „Ja sám som totiž taký špecifický prípad. Vždy, keď letím v lietadle a pristávam v Bratislave, si hovorím, že toto fakt nevymyslíš,“ smial sa český premiér a vzápätí rozosmial aj časť publika.

    Môžeme byť príkladom rozdelenia aj pre iné štáty vo svete v tom, ako sme sa pokojne rozdelili, myslí si Babiš. „Niektorí boli spokojní, niektorí naštvaní, ale máme to už za sebou. Faktom je, že k sebe máme a vždy budeme mať veľmi blízko, máme nadštandardne priateľské vzťahy a tak to zostane. Nikdy sa to nezmení,“ je presvedčený.

    Aj keď uplynulých 100 rokov je veľmi dôležitých, tak za oveľa dôležitejšiu považuje premiér v demisii budúcnosť. „Politici, ktorí ovplyvňujú život našich občanov, hlavne od vzniku samostatných štátov, majú veľkú zodpovednosť. My máme veľkú zodpovednosť v Európe a tá má svoje špecifické problémy,“ uviedol Babiš, ktorý zároveň vyzval politikov, aby predovšetkým spoločne bojovali za bezpečnosť našich ľudí. „Musíme bojovať aj za zachovanie našich hodnôt a kultúry, toho, čo vybudovali naši predkovia,“ dodal.

    Andrej Babiš si je totiž istý tým, že v tomto sú Česi aj Slováci v Európe stále na jednej lodi. „Ale musíme bojovať aj za lepšiu budúcnosť Európy, tá je ťažkopádna, ťažko sa rozhoduje a takisto stojí na istej križovatke, brexit a ďalšie veci,“ uviedol český predseda vlády a dodal, že je dôležité bojovať za naše ideály a nedovoliť, aby sa Európa zmenila na nepoznanie. „Je to dôležité o to viac, že keď už tu jedného dňa nebudeme, tak až nás naše vnúčatá budú hodnotiť, budú si pritom hovoriť, že sme sa síce rozdelili, ale de facto sme boli spolu a nikto to ani nepocítil.“

    Zdroj: Facebook / Andrej Babiš

    Podľa organizátorov má výstava 15 tematických okruhov, ktoré sa zameriavajú na dejiny Československa v 20. storočí. Súčasťou výstavy bude aj súbor rôznych dokumentov, medzi nimi napríklad originál Mníchovskej dohody, ktorou bolo Československo v roku 1938 donútené odstúpiť časť pohraničia nacistickému Nemecku.

    Výstavu, ktorá je jedným z projektov spoločných osláv okrúhleho výročia týkajúcich sa niekdajšieho spoločného štátu Čechov a Slovákov, si budú môcť záujemcovia pozrieť na Bratislavskom hrade do začiatku septembra. Potom sa presunie do Prahy, kde ju slávnostne otvoria 28. októbra, v deň výročia založenia Československa v roku 1918.

    Video nájdete na webe ČT.

    autor: nab

    - Reklama -