Babiš potrebuje nekampaň a ostatní sú takí slabí, že si nechali vnútiť jeho hru, odkazuje česká novinárka

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Na čudnú atmosféru pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami v Česku, ktorá má údajne aj viaceré prvky manipulácie, upozornila česká novinárka Lenka Zlámalová. V rozhovore pre denník Postoj vysvetľuje, že momentálne je v krajine veľmi zvláštna atmosféra akejsi nekampane. „Nikto vlastne v tejto chvíli poriadne nevie, aké je rozloženie síl. Je to v absolútnom kontraste voči predvolebnému času kdekoľvek inde v Európe, kde sa v poslednej fáze kampane pred voľbami agentúry predbiehajú, kto zverejní relevantnejší prieskum,“ upozorňuje.

    Miesto klasických prieskumov volebných preferencií sa v Česku realizoval iba prieskum na takzvaný volebný potenciál. Podľa Zlámalovej ide len o zahmlievanie atmosféry všemožnými volebnými potenciálmi, kde si respondent môže vybrať pokojne päť strán, o ktorých uvažuje, že bude voliť. Reálne však takéto prieskumy ukazujú iba to, že v súčasnosti zrejme až 40 % Čechov ešte ani nevie či a koho pôjde voliť.

    Hegemón Babiš

    Absencia relevantných prieskumov preferencií je pritom podľa novinárky problém. „Treba si uvedomiť, že kvalitné prieskumy preferencií pred voľbami sú vecou verejného záujmu. A teda to, že chýbajú, je zodpovednosť verejnoprávnych médií – Českej televízie a Českého rozhlasu, ktoré majú na to dostatok verejných peňazí. Podobne ako Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM), ktoré je súčasťou Sociologického ústavu Akadémie vied,“ tvrdí Zlámalová, pričom upozorňuje, že médiá ako celok prijali hru na podvolenie, že „Andrej Babiš je neporaziteľným hegemónom, sú voči nemu en bloc veľmi krotké, tušiac budúceho víťaza volieb.“

    Zlámalová zároveň poukazuje na to, že v kontexte udalostí okolo jeho osoby za posledné mesiace, ide Babišovi v nadchádzajúcich voľbách takpovediac o všetko. „Jeho záujmom je zakonzervovať zdanie sily a hegemónie ešte pred začiatkom pádu. Ide mu o všetko. Keby si teoreticky zaplatil súčinnosť agentúr, bola by to z jeho pohľadu tá najmenšia investícia,“ myslí si.

    Babiš potrebuje podľa Zlámalovej nekampaň a ostatní sú, bohužiaľ, takí slabí, že si jeho hru nechali vnútiť. Vybočuje z toho podľa jej slov len pomerne frenetická strana Piráti, ktorá získava hlasy pravicových voličov, ktorí majú dojem, že tradičná pravica je unavená a bez šťavy.

    - Reklama -