Babiš mladší, „papier na hlavu“ a cesta na Krym: informácie, ktoré vnášajú do kauzy nové svetlo

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Server Deník N v súvislosti s kauzou Babiša mladšieho prináša rozhovor s psychiatrom Cyrilom Höschlom, ktorý je riaditeľom Národného ústavu duševného zdravia. Práve tam pracuje lekárka Dita Protopopová, ktorá podpísala správu o údajnej duševnej chorobe Babiša juniora. Protopopová sa mu vraj tiež mala vyhrážať, že ho buď zavrie do ústavu, alebo ho odvezie na prázdniny. Höschl podľa svojich slov situáciu lekárky, ktorá má v ústave minimálny úväzok, preveruje. Ako uviedol, lekárka najprv v ústave pracovala, následne sa však angažovala u Andreja Babiša na ministerstve financií, teraz prešla na ministerstvo zdravotníctva.

    „Musím to najprv vyšetriť a až potom o tom môžem hovoriť do novín. Ja o tom viem toľko ako každý, kto reportáž videl,“ poznamenal Höschl, ktorý dúfa, že nedošlo k zneužitiu odbornej starostlivosti pre osobné záujmy. Zároveň vylúčil, že by pán Babiš simuloval psychickú chorobu. „Určite nie,“ povedal s tým, že odborník by to určite odhalil. „Nemyslím si, že by si pani Protopopová vymyslela niečo, čo nie je pravda. Určite do tej správy napísala len to, čo je pravda,“ zastal sa potom Höschl lekárky.

    Ochranka pre Babiša juniora

    Pre server iRozhlas.cz sa pre zmenu vyjadril exspolupracovník Petra Protopopova, ktorý mal uniesť Babiša juniora na Krym. Bývalý obchodný partner Protopovova však tvrdí, že si muži urobili výlet na ryby. Protopopov mal podľa všetkého strážiť Babiša juniora, aby bral všetky lieky. „Robil mu ochranku, nafasoval audinu,“ uviedol pre server iRozhlas.cz Protopopovov niekdajší obchodný partner Josef Komárek.

    V súčasnosti je Protopopov zamestnaný v Agroferte. Hovorca Karel Hanzelka však nechcel prezradiť, čo konkrétne pre spoločnosť robí. „Nehnevajte sa, nebudeme sa k svojim zamestnancom vyjadrovať. Tiež sa vás nepýtame na jednotlivých pracovníkov Českého rozhlasu,“ povedal.

    Výsluch vo Švajčiarsku

    Polícia teraz premýšľa, ako vypočuť Andreja Babiša mladšieho, ktorý žije vo Švajčiarsku. Podľa servera iDnes.cz by výsluch mohli viesť ich švajčiarski kolegovia. Je totiž veľmi pravdepodobné, že Babiš junior by mohol ozrejmiť kľúčové udalosti kauzy Čapí hnízdo. Premiér Babiš pritom tvrdí, že jeho syn Andrej, ale aj dcéra Adriana Bobeková trpia psychickými poruchami.

    V neposlednom rade sa celou kauzou zaoberal aj server Deník.cz. „Je to úplne desivé. Najskôr som nemohol uveriť, že Babiš mladší naozaj myslí Krym, dúfal som, že som zle počul,“ vyjadril sa k miestu, kam mal byť unesený Babiš junior, analytik Asociácie pre medzinárodné otázky Pavel Havlíček. „Krym ako úkryt pre Babiša mladšieho bol v súčasnosti úplne šialený nápad. Nechcem ani domýšľať, aké páky to Rusom na Babiša staršieho dávalo,“ dodal Havlíček.

    Politický život českého premiéra Andreja Babiša teraz visí doslova na vlásku. O tom rozhodlo predovšetkým vyhlásenie ODS, Českej pirátskej strany, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN k aktuálnej politickej situácii. Týchto 92 poslancov totiž vyzvalo premiéra, aby rezignoval.

    autor: vef

    - Reklama -