Babiš dostal po prstoch. Jeho firmy prídu o lukratívne miliónové zákazky. Český parlament schválil kontroverzný zákon

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)
    Novela je podľa portálu ihned.cz namierená proti ministrovi financií Andrejovi Babišovi, ktorému patrí nielen Agrofert, mediálne vydavateľstvo, ale aj rozhlasová a televízna stanica. Vynovená verzia zákona o strete záujmov má u našich českých susedov prezývku „lex Babiš“ a či už ju prezident Miloš Zeman podpíše, alebo nie, mala by vstúpiť do platnosti na prelome tohto a budúceho roka. 
     
    Babišovo ANO uvažuje o tom, že v súvislosti s novelou sa obráti na ústavný súd. „Tento zákon je z nášho pohľadu protiústavný, v rozpore s Listinou základných práv a slobôd a v rozpore s pravidlami spoločnej hospodárskej politiky Európskej únie,“ uviedol predseda poslancov ANO Jaroslav Faltýnek. 
     
    Podľa novely nebudú mať prístup k verejným zákazkám, nenárokovým dotáciám a investičným ponukám tí členovia vlády a ďalší predstavitelia štátu, ktorí majú najmenej štvrtinový podiel v nejakej spoločnosti. Portál ihned.cz pripomína, že český minister financií Andrej Babiš, ktorý má slovenské korene, je stopercentným vlastníkom skupiny Agrofert. 
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -