Babiš avizoval, že jeho spor o to, či zostane v zozname agentov komunistickej Štátnej bezpečnosti, nekončí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Uznesenie (ESĽP) teraz študujú právnici. Spor nekončí a bude pokračovať na Slovensku, kde som niekoľkokrát súd vyhral a Ústavný súd ho z nepochopiteľných dôvodov zrušil,” povedal v utorok Babiš pre stránku Blesk Zprávy. 

    Český premiér bol podľa historikov a znalcov zrejme oprávnene vedený ako agent ŠtB, sám to však dlhodobo popiera. “Pravda je na mojej strane a som presvedčený, že spor vyhrám, pretože som nikdy žiadnu spoluprácu nepodpísal,” uviedol Babiš. 

    Na ESĽP sa obrátil v júni 2018. Obsah sťažnosti na Slovenskú republiku, ktorú mu predložil, nie je známy. Vzhľadom na charakter štrasburského tribunálu v nej zrejme argumentoval, že počas konania pred slovenskými súdmi došlo k porušeniu jeho práv.

    ESĽP podľa informácií týždenníka Respekt 20. novembra rozhodol o “neprijateľnosti” Babišovej sťažnosti. Teraz by mohol Babiš vyvolať nové súdne konanie na Slovensku, v ktorom bude namiesto slovenského Ústavu pamäti národa žalovať Slovenskú republiku prostredníctvom ministerstva vnútra.

    Andrej Babiš sa od svojho vstupu do vrcholnej českej politiky prostredníctvom slovenských súdov snaží o vymazanie svojho mena z databázy komunistickej tajnej polície.

    Konanie v prvej súdnej inštancii vyhral. Súd totiž prihliadol hlavne na svedectvo bývalých riadiacich dôstojníkov ŠtB, ktorí tvrdili, že Babiš agentom nebol, alebo že si na nič nepamätajú. Ústavný súd SR však následne rozhodol, že svedectvo bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti nemožno pred súdom považovať za vierohodné. Babišovo meno teda vo zväzkoch zostalo.

    Proti tvrdeniam eštébákov stáli fragmenty 12 zväzkov ŠtB, v ktorých sa vyskytujú záznamy agenta “Bureša”. Pod týmto krycím menom Babiš pôsobil od začiatku svojej zaznamenanej spolupráce s ŠtB. V prípadnom novom súdnom spore v SR sa už Babiš bude musieť zaobísť bez svedectiev niekdajších príslušníkov Štátnej bezpečnosti.

     

    - Reklama -