Babiš: Zmienka o jadre v záveroch summitu EÚ je víťazstvom pre Českej republiky

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Babiš počas nočného stretnutia s novinármi opísal, že “bol to samozrejme boj” a že bol “sám celý večer”, počas ktorého trval na technologickej neutralite, čiže možnosti presadenia jadrovej energie ako prostriedku pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050.

    Nakoniec sa to však Babišovi podľa vlastných slov podarilo presadiť, aj keď Luxembursko a Rakúsko trvali na svojej pôvodnej pozícií: aby jadrová energia nebola súčasťou tzv. “zelených investícií” cez vznikajúci fond pre spravodlivú tranzíciu, ktorý ohlásila Európska komisia.

    Spresnil, že potom ako Poľsko sa k dohode o uhlíkovej neutralite nepripojilo – túto situáciu majú doriešiť hlavy vlád a štátov na summite EÚ v júni 2020 -, bola ČR v pozícii ďalšieho členského štátu, ktorý trval na presadzovaní jadra.

    Nakoniec sa do záverov z rokovania dostala formulácia, že niektoré členské štáty môžu použiť jadrovú energiu ako súčasť svojho národného energetického mixu.

    “To jadro tam musí byť. Pre mňa osobne ide o obrovské víťazstvo. Po prvý raz máme konečne čierne na bielom napísané, že môžeme naďalej využívať jadrovú energiu. Všetci ostatní tú vetu neznášajú. Ale včera som to musel presadiť, pretože jadro je pre Česko jediný spôsob ako dosiahnuť klimatickú neutralitu” povedal Babiš v piatok ráno pred začatím druhej časti summitu.

    - Reklama -