Babiš: Nechcem euro

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    „Projekt EÚ považujem za správny krok a jej pôvodné štyri základné slobody – voľný pohyb tovaru, osôb, služieb a kapitálu pokladám za skvelú myšlienku. Som presvedčený, že sú základom nielen ekonomickej stability, ale do určitej miery aj bezpečnostnou poistkou starého kontinentu,“ poznamenal Babiš a dodal, že to však neznamená, že Česko prijme všetky úniové nápady, navyše bez serióznej analýzy dôsledkov. A v tej chvíli prešiel práve k euru.

    „Zaujala ma analýza nemeckého Centra pre európsku politiku, ktoré dlhodobo skúma a vyhodnocuje kroky EÚ. V empirickej štúdii predkladá zaujímavé porovnanie toho, aký vysoký HDP na obyvateľa v konkrétnej krajine eurozóny by bol, keby sa euro nezaviedlo.

    Hoci sa v minulosti uskutočnili štúdie, z ktorých vyplýva, že euro podporuje obchod medzi krajinami eurozóny, nie je úplne jednoznačné, ktoré krajiny od jeho zavedenia jednoznačne získali a ktoré stratili,“ uviedol s tým, že nevýhody zavedenia eura vyplývajúce z toho, že krajiny eurozóny už nemôžu devalvovať svoje meny, zostávajú nezúčtované.

    Následne si všíma, ako suverénne najviac od zavedenia eura získalo Nemecko, kladný účet potom ešte vyšiel pre Holandsko, ale vo väčšine ostatných analyzovaných krajín viedlo euro k poklesu prosperity. „Je zrejmé, že zavádzanie eura prebiehalo v minulosti unáhlene. Únia v určitej fáze stratila sebakontrolu a pre rast prestala akceptovať základné ekonomické pravidlá a kritériá pre vstup do eurozóny, ktoré si predtým sama nastavila,“ podotkol Babiš.

    „Keby sa euro zavádzalo obozretnejšie a na základe jasných pravidiel a reálnych výsledkov jednotlivých krajín, mohli sme byť ako jedna z prosperujúcich krajín Únie výrazne bližšie jeho zavedeniu, ak by sa už u nás nezaviedlo. V súčasnosti však pre nás stráca ekonomický zmysel.

    Česko sa vďaka výsledkom v posledných rokoch považuje za jednu z najlepšie hodnotených ekonomík, podľa agentúry Bloomberg, ktorá vychádzala zo štúdie Allianz, sme dokonca najstabilnejšou ekonomikou v EÚ,“ zdôvodnil Babiš, prečo by nechcel, aby sa euro v Českej republike zaviedlo.

     

    - Reklama -