BUGÁR:Grécki politici urobili všetko pre to, aby stratili dôveru

    0
    Béla Bugár (MOST - HÍD) (Autor: SITA)

    Podľa Bugára však efekt týchto opatrení nemusí byť vôbec účinný, pokiaľ zlyhá ich uskutočňovanie v každodennom živote. „Grécku nepomôže zvýšenie sadzby dane, pokiaľ radikálne nezlepší výber daní v krajine. Takisto im nepomôže zmena veku odchodu do dôchodku, pokiaľ bude naďalej existovať vysoké množstvo výnimiek,“ povedal Béla Bugár pre agentúru SITA. Podľa neho je potrebné prijať množstvo systémových opatrení, ako aj výrazne zlepšiť fungovanie gréckych inštitúcii. „Dôvera v Grécko je veľmi oslabená a bude veľmi ťažké získať ju späť,“ dodal Bugár.

    Dodržiavanie pravidiel je jedinou cestou

    Súčasná vláda Tsiprasa podľa Bugára ukázala, kam vie doviesť krajinu bezbrehý populizmus. „Kým pred niekoľkými týždňami grécka vláda odmietala podmienky veriteľov, dokonca si to nechala potvrdiť aj v referende, tak dnes bola nútená prijať ešte tvrdšie podmienky,“ uviedol Bugár. Podľa neho musí eurozóna urobiť do budúcnosti viaceré opatrenia, aby sa podobné situácie už viac neopakovali. Dodržiavanie pravidiel je podľa Bugára jedinou cestou k prežitiu eurozóny ako celku. „Je potrebné sa vrátiť k dôslednému dodržiavaniu Maastrichtských kritérií. Kto nie je schopný alebo ochotný tieto kritéria plniť, musí jednoducho eurozónu opustiť. Zároveň je potrebné prijať zákony o rozpočtovej zodpovednosti vo všetkých krajinách, tak ako to spravilo Slovensko pred štyrmi rokmi,“ dodal Bugár.

    Lídri eurozóny podali Grécku pomocnú ruku

    Lídri členských štátov eurozóny sa po celonočných rokovaniach v Bruseli jednomyseľne zhodli na podmienkach, za akých môže Grécko čerpať ďalší úverový program z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), tzv. trvalého eurovalu. Informoval o tom dnes predseda Európskej rady Donald Tusk. Súčasťou dohody medzi Gréckom a jeho veriteľmi je dohoda o reštrukturalizácii dlhu a strednodobý program na podporu hospodárskeho rastu v objeme 35 mld. eur. Dohoda krajine uľahčí dostať sa z recesie a zabráni kolapsu bankového systému. Ako naznačil, súčasťou dohody nie je požiadavka, aby Grécko vložilo štátne aktíva do osobitného fondu v správe zahraničných inštitúcií.
     

    - Reklama -