Autobusy odviezli civilistov z dedín obliehaných povstalcami do Aleppa

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    Podľa údajov mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sa prvá fáza odsunu týkala približne 500 obyvateľov uvedených obcí, medzi ktorými boli deti, ako aj chorí a zranení ľudia. Ďalších ľudí majú odviezť ešte v priebehu dneška.

    Zástupcovia sýrskej vlády a opozície sa dohodli na čiastočnej evakuácii obliehaných obcí Fúa a Kafarjá ako protiváhe k tomu, že Damask umožní odsun zvyšných bojovníkov a civilistov z častí východného Aleppa, ktoré zatiaľ zostali pod kontrolou povstalcov. Iránske šiitské sily podporujúce sýrsku vládu požadovali ukončenie obliehania oboch obcí.

    Podľa oficiálnych sýrskych zdrojov bola evakuácia východného Aleppa obnovená ešte v nedeľu večer. Pomocou 65 autobusov odvtedy odsunuli približne 3500 ľudí z povstaleckých štvrtí do oblasti ležiacej juhozápadne od mesta.

    Na východe Aleppa, ktoré vládne jednotky obliehajú už niekoľko mesiacov, sa podľa predpokladov nachádza ešte niekoľko desaťtisíc ľudí, povstalcov i civilistov. Štvrte dosiaľ ovládané povstalcami tam v uplynulých týždňoch po mohutných náletoch takmer úplne dobyl sýrsky režim za pomoci svojich spojencov Ruska a Iránu.

    Ešte v piatok evakuácie uviazli po opätovnom vypuknutí bojov. Vláda v Damasku a opozícia si vtedy vzájomne pripisovali zodpovednosť. V nedeľu sa plánovaný odsun tisícov ľudí napriek predošlej dohode pozastavil, zrejme v dôsledku útoku na niektoré autobusy v susednej provincii Idlib.

    - Reklama -