Austrália bude proti trestu smrti pre Juliana Assangea

    0
    Julian Assange gestikuluje počas príchodu na súd 11. apríla 2019 v Londýne (Autor: TASR)

    Zakladateľa projektu WikiLeaks zatkli vo štvrtok na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne po tom, ako mu Ekvádor zrušil azyl. Podľa obvinenia porušil podmienky prepustenia na kauciu. Taktiež mu hrozí vydanie do USA v súvislosti s obvineniami zo zverejnenia utajovaných vládnych informácií a sprisahania.

    Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová v piatok v reakcii na obavy v súvislosti s trestom smrti, ktorý mu v USA hrozí, povedala, že Austrália je “absolútne proti trestu smrti”.

    Payneová doplnila, že Británia požiadala USA o ubezpečenie, že Assange nebude vystavený trestu smrti, pokiaľ ho vydajú.

    “Samotný proces vydávania je záležitosťou medzi Spojenými štátmi a Spojeným kráľovstvom, ale takéto odporúčanie sme od Spojeného kráľovstva dostali aj my,” povedala novinárom Payneová.

    “Austrália… je úplne proti trestu smrti – toto je obojstranné stanovisko (spolu s  Britániou) a to, ktorú budeme naďalej obhajovať.”

    Austrálsky premiér Scott Morrison na druhej strane vyhlásil, že jeho krajina proti žiadosti USA o Assangeovo vydanie namietať nebude a že to “nijako nesúvisí s Austráliou”.

    Do tejto kauzy podľa jeho vyhlásenia pre tamojšie médiá zasahovať neplánujú s tým, že je to záležitosť USA.

    Dodal, že Assangeovi poskytli štandardnú konzulárnu pomoc ako ktorémukoľvek inému Austrálčanovi, ktorý sa dostane do problémov v inej krajine.

    Podľa Morrisona bude 47-ročný Austrálčan musieť čeliť dôsledkom akéhokoľvek porušenia práva v zahraničných jurisdikciách.

    V austrálskom Sydney sa pred britským konzulátom na Assangeovu podporu zhromaždilo asi 30 ľudí. Združenie austrálskych novinárov uviedlo, že ho prenasledujú za novinárske aktivity.

    - Reklama -