Auschwitz, Terezín, Sereď či Múzeum židovskej kultúry, odporúča ministerstvo stredoškolákom

    0
    Koncentračný tábor Buchenwald kam deportovali počas druhej svetovej vojny cez 250-tisíc ľudí (Autor: SITA)

    MŠ sa chce týmto spôsobom zamerať na prevenciu voči prejavom rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, extrémizmu a ostatných foriem intolerancie u mladých ľudí. Vyplýva to z dodatku k štátnym vzdelávacím programom pre gymnáziá, stredné odborné školy a konzervatóriá.

    Ministerstvo v tejto súvislosti odporúča návštevu Múzea holokaustu v Seredi, Múzea židovskej kultúry v Bratislave, Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, Ústavu pamäti národa v Bratislave, Pamätníka obetiam rómskeho holokaustu v Dubnici nad Váhom, Pamätníka rómskeho holokaustu v Dunajskej Strede. V Poľsku zas koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, v Českej republike koncentračného tábora v Terezíne.

    Školy by so svojimi žiakmi mohli navštíviť aj miesta a obce ako napríklad Baláže, Čierny Balog, Kalište, Kremnička, Kľak, Ostrý Grúň, ktoré boli postihnuté fašistickými represáliami. V Českej republike zas Lidice, Ležáky. Ďalším odporúčaním zo strany ministerstva je organizovanie besied s pamätníkmi fašistického prenasledovania a teroru, respektíve s ich rodinnými príslušníkmi. Žiaci by sa tiež mohli zapájať do projektov s touto tematikou.

    Dodatok k štátnym vzdelávacím programom bude platný od 1. septembra.

    - Reklama -