Audit OECD ukázal ako je na tom Slovensko v boji s korupciou. Fico na tlačovku neprišiel

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Ako informoval, hodnotenia a odporúčania OECD, ktoré vládny kabinet dostal približne pred týždňom, smerujú do troch oblastí. “Jednou z nich je štandardizácia systému, ide napríklad o špecifikáciu pojmov v legislatíve, navrhujú nám spoločné požiadavky pre úradníkov, zaujímavé návrhy sú i v oblasti úpravy politiky darov a vyhodnotenie majetkových priznaní z hľadiska ich overovania a auditu,” ozrejmil.

    Návrhy OECD smerujú aj do oblasti sprístupňovania informácií. “OECD nám navrhuje, aby sme sprístupňovanie informácii robili v strojovo čitateľnom kóde, máme návrhy na zvýšenie kontroly a možností preskúmavania rozhodnutí orgánov,” spresnil Kovařík.

    Témou, ktorú audit OECD rozvíja, je aj diskusia o tom, ako odmeňovať oznamovateľov korupcie. “Je tam i úvaha, že by títo oznamovatelia mohli byť oceňovaní aj formou čestných odmien,“ uviedol.

    Z odporúčaní OECD vychádza aj stanovenie cieľov v krátkodobom, strednodobom i dlhodobom horizonte. Medzi krátkodobými cieľmi pripomenul Kovařík prípravu novely zákona a na ochranu oznamovateľov korupcie. Informoval tiež, že o zmenách sa rozprával s predstaviteľmi finančnej správy a Policajného zboru. V prípade finančnej správy ide podľa neho o naštartovanie procesu nastavenia systémových opatrení. Avizoval, že by sa mali dotknúť napríklad zmeny systému kontroly daňových subjektov, ale i otázky správy daňových subjektov. “Som vnútorne nastavený to tlačiť ďalej, pretože tam sa bude musieť meniť zákon tak, aby sme daňových správcov „odtrhli“ od subjektov. Chceme prerušiť väzby, ktoré dnes vytvárajú veľký priestor pre korupciu,” priblížil Kovařík.

    V prípade zmien v polícii naznačil diskusiu o vytvorení funkcie nezávislého policajného ombudsmana. “Mal by kompetenciu komunikovať s osobami, ktoré môžu mať pocit, resp. mohli byť ovplyvňované v rámci vykonávaného vyšetrovania,” naznačil Kovařík. Zamerať sa chce tiež na väzby medzi prokurátorom a vyšetrovateľom. “Aby sme vylúčili nejaké zákulisné dohody medzi týmito subjektmi,” predostrel.

    Medzi strednodobé ciele patrí podľa Kovaříka vytváranie systému práce expertných skupín v rámci príslušných oblastí. K dlhodobým cieľom patrí vypracovanie programu na analýzu rizík, spolupráca s OECD a zahraničnými expertmi.

    Za nevyhnutné aj pre prácu svojho odboru považuje Kovařík zintenzívnenie komunikácie s verejnosťou. “Aby napríklad aj ten zákon o ochrane oznamovateľov bol využívaný, pretože mnohokrát sa o ňom ľudia dozvedia až vtedy, keď už riešia nejaký problém,” poznamenal riaditeľ odboru prevencie korupcie ÚV SR.

    Na tlačovej konferencii sa mal pôvodne zúčastniť aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová jeho neúčasť ospravedlnila náhlou a neodkladnou zmenou v pracovnom programe.

    Na vykonaní auditu slovenskej protikorupčnej legislatívy sa premiér Fico dohodol s generálnym tajomníkom OECD Angelom Gurríom v januári na rokovaní v Paríži. Audit protikorupčnej legislatívy mal predovšetkým zistiť, či je účinná, štandardná a či v niektorých momentoch nie je prekážkou v podnikaní alebo v hospodárskom raste.

    - Reklama -