Atény požiadali úniu o pomoc, Cameron vydiera Európu, Luxembursko navrhuje kontroly na hraniciach. Koniec Schengenu?

    0
    Policajná kontrola na nemecko-rakúskej hranici (Autor: SITA)

    Atény požiadali úniu o pomoc s ochranou hranice schengenského priestoru. Robert Fico opakovane tvrdí, že Grécko by malo byť zo Schengenu vylúčené. Podľa neoficiálnych informácií vraj nie je v Európe sám, kto takto uvažuje. Holandská vláda mala na stole neoficiálny návrh na vytvorenie „minischengenu“, ktorý by z priestoru vylúčil väčšinu strednej a východnej Európy. Predstavitelia krajín Visegrádskej štvorky prichádzajú s iniciatívou na vytvorenie zoskupenia Priatelia Schengenu, čím sa vraj usilujú zabrániť jeho demontáži.

    No a aby zmätku nebolo málo, luxemburská vláda navrhla, aby sa šesťmesačný termín, v ktorom môžu krajiny Schengenu prechodne zaviesť kontroly na vnútorných hraniciach bez toho, aby tým porušili pravidlá schengenskej zóny, zoštvornásobil. V praxi by to znamenalo, že celý Schengen by mohol byť suspendovaný na dva roky.

    “Iróniou je, že každý, úplne každý o sebe tvrdí, že svojimi návrhmi chce iba zachrániť zónu voľného pohybu pred rozpadnutím. Pritom ak má byť Schengen odsúdený na záhubu, niet väčšieho urýchľovača takého procesu, ako sú všetky možné zlepšováky, s ktorými sa, zdá sa, roztrhlo vrece,” myslí si Javůrek.

    Celý komentár nájdete TU.

    - Reklama -