Asociácia súkromných lekárov a Zdravita: Bez pomoci štátu ambulancie neprežijú! Má slovo premiéra váhu?

    0
    Na snímke odberné miesto na COVID-19. Foto: TASR

    Uvádza sa v ňom:

    „Asociácia súkromných lekárov SR a Zdravita, o. z., konštatujú, že ambulantní lekári boli a sú na svojich miestach aj v súčasnej neľahkej situácii. Väčšina z nich je v prvej línii a svojou prácou sa snaží prispieť v boji proti šíreniu ochorenia spôsobeného koronavírusom COVID-19.  Sú na svojich miestach napriek tomu, že viac ako 30 % z nich je v ohrozenej vekovej skupine a napriek tomu, že stále bojujú s nedostatkom ochranných pomôcok.

    V súvislosti s rozšírením núdzového stavu na ambulantných lekárov sa však vynára niekoľko otázok:

    Kedy bude ministerstvo zdravotníctva riešiť kľúčovú otázku ambulantného sektora, ktorou je zabezpečenie financovania všetkých súčastí ambulantného sektora počas núdzového stavu?

    Hoci premiér verejne garantoval pre ambulantný sektor paušálnu platbu vo výške minimálne 75 % z priemeru roku 2019, realita je iná.

    Všeobecná zdravotná poisťovňa do dnešného dňa nepristúpila k úprave zmluvných podmienok, ktorými by bola zabezpečená paušálna platba. Naopak, ambulancie združené v Zdravite sú v tejto poisťovni v dohodovacom konaní. Znamená to, že po dobu 60 dní platia pre nich naposledy dohodnuté podmienky, ktoré boli platné do 31. marca 2020. Po uplynutí tejto lehoty hrozí nezmluvný vzťah. A to len preto, že poisťovňa nekoná, na návrhy Zdravity nereaguje!

    Zdravotné poisťovne Dôvera a Union síce pristúpili k úprave zmluvných podmienok v súvislosti s ochorením COVID-19, stále ale nemáme jednoznačnú garanciu paušálnej platby pre všetky segmenty ambulantného sektora, vrátane primárnej starostlivosti, gynekologických ambulancií, pracovísk SVALZ, ADOS, jednodňovej chirurgie, stacionárov a napríklad aj ambulancií FBLR, kde je do paušálu nevyhnutné zahrnúť aj „nelekárske“ výkony, ktoré tvoria podstatnú časť činnosti týchto ambulancií.

    Naše ambulancie bez garantovaného paušálu nemôžu prežiť! Nemajú žiadne rezervy, keďže sú dlhodobo podfinancované.

    Existencia mnohých ambulancií je ohrozená!

    Kto bude poskytovať zdravotnú starostlivosť, ak zaniknú?

    Kto bude vyšetrovať pacientov na ambulanciách ?

    Komu bude uložená pracovná povinnosť počas núdzového stavu?

    Kto sa bude starať o pacientov, ktorí   nie sú  v štátnej karanténe  a nariadenej karanténe, keď sa ambulantný sektor rozpadne?

    Kedy bude vláda SR riešiť otázku zdrojov v zdravotníctve?

    Podľa dostupných informácií majú zdravotné poisťovne finančné zdroje do konca apríla. Už rozpočet pre zdravotníctvo na rok 2020  bol finančne poddimenzovaný. Už dnes vieme, že v porovnaní s rokom 2019 chýba minimálne 200 mil. eur, len na udržanie úrovne z roku 2019. Dnes sa k tomu pridáva dramatický výpadok zdrojov verejného zdravotného poistenia. Hrozí, že zdravotné poisťovne nebudú môcť  zabezpečiť adekvátne úhrady poskytovateľom zdravotnej starostlivosti za poskytovanú zdravotnú starostlivosť.

    Pripomíname, zdravotníctvo ani naše ambulancie nie sú perpetuum mobile!”

    Uvádza sa v stanovisku ASL SR a o. z. Zdravita.

     

    - Reklama -