Asi to prehráme a EÚ nariadi kvóty pre utečencov. Porovnajte reakcie českej vlády a Roberta Fica, ktorý hrozí Bruselu mocnou zbraňou

    0
    Zľava: Robert Fico, premiér SR s Bohuslavom Sobotkom, premiérom ČR (Autor: SITA)

    Dnešné vydanie českého denníka Právo upozorňuje, že na zablokovanie zámeru Európskej komisie prideľovať jednotlivým krajinám určitý počet utečencov je oponujúcich krajín príliš málo.

    Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek uviedol medzi odporcami pobaltské štáty, krajiny Vyšehradskej štvorky, Portugalsko a Španielsko. V týchto krajinách, ktoré nepredstavujú ani tretinu krajín EÚ, žije asi 120 miliónov ľudí, teda necelá štvrtina obyvateľov EÚ.

    Na zablokovanie povinných kvót nemajú jej odporcovia dosť síl

    „K zablokovaniu je potrebné získať viac ako 45 % členov Európskej únie alebo krajiny, v ktorých žije viac ako 35 % obyvateľov EÚ,“ upozorňuje denník.

    Podľa jeho slov sa na summitoch obvykle nerozhoduje väčšinou, ale na základe konsenzu. „Postoje oponujúcich štátov bývajú uvedené v poznámkach a berie sa nich ohľad,“ píše denník s tým, že je však otázkou, či je možné použiť tento postup pri väčšej skupine štátov, ktorá sa rysuje v tejto chvíli.

    Slovensko asi vráti úder Európskej komisii. Referendom

    Agentúra TASR upozornila, že krajiny Vyšehradskej štvorky môžu na rokovaní Európskej rady zablokovať povinné kvóty na prijímanie imigrantov. Pokiaľ sa to podarí a Európska komisia napriek tomu povinné kvóty presadí, slovenská vláda bude zvažovať vypísanie referenda o tejto otázke. Včera to v Národnej rade povedal premiér Robert Fico. „Ak dôjde k situácii, že sa nám podarí vyradiť z textu návrhu záverov Európskej rady texty o povinných kvótach a aj napriek tomu príjme komisia právny predpis, ktorý povinné kvóty zavedie, je našou povinnosťou uvažovať, ako sa postavíme k takémuto rozhodnutiu Európskej komisie. Samozrejme s ním súhlasiť nebudeme,“ povedal Fico.

    Podľa jeho slov je referendum cesta, ako by sa Slovensko mohlo vyhnúť dôsledkom rozhodnutia Európskej komisie.

    Celú správu TASR si môžete prečítať TU

    Denník Právo ešte pripomína, že Slovensko by mohlo v prípade, že referendum povinné kvóty odmietne, odmietať kvóty s poukazom na hlas ľudu. A že podobný postup použilo Švédsko, ktoré je podľa zmlúv povinné prijať euro, ale ani 16 rokov od vzniku jednotnej európskej meny sa k tomu nechystá. Švédi sa totiž v roku 2003 v referende vyjadrili proti euru a od tej doby sa nikto nepokúsil verdikt voličov zvrátiť.

    ČR radšej dobrovoľne príjme stovky imigrantov, ktoré si vyberie, aby sa vyhla povinným kvótam

    Z najnovších informácií však vyplýva, že postoj Česka určite nebude taký radikálny, ako je postoj Slovenska. Dnes totiž Český rozhlas priniesol informáciu, že ČR zvažuje dobrovoľne prijať minimálne stovky migrantov zo Stredomoria a z utečeneckých táborov mimo Európy. Podľa verejnoprávneho média to vyplýva z návrhu českého postoja ku štvrtkovému a piatkovému summitu premiérov a prezidentov krajín Európskej únie v Bruseli, ktorý má Český rozhlas k dispozícii. „Mandát pre premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na summit by na svojej dnešnej schôdzke mala schváliť vláda,“ uviedol rozhlas.

    Podľa dokumentu je „vláda pripravená na dobrovoľnej báze navýšiť počet presídľovaných osôb a je pripravená realizovať vlastný relokačný program založený na bilaterálnej spolupráci s jednotlivými členskými štátmi (Taliansko, Grécko)“.

    Česká republika povinné kvóty stále odmieta

    Česko jasne zdôrazňuje, že naďalej tvrdo odmieta plán Európskej komisie na zavedenie povinných kvót pre prijímanie utečencov.

    Chce mu podľa dokumentu čeliť tým, že zdôrazní svoju ochotu prijímať utečencov dobrovoľne. To by mohlo Česku okrem iného umožniť, aby si medzi migrantmi samo vybralo tých, ktorých bude chcieť prijať. V prípade, že by boli schválené povinné kvóty, utečenci by mohli byť do Česka prideľovaní.

    „My sme vždycky v minulosti prijímali utečencov na dobrovoľnej báze, na základe pravidiel schengenskej únie a na základe našej národnej legislatívy, a chceme, aby to tak zostalo aj v budúcnosti,“ poznamenal premiér Sobotka v rozhovore pre Český rozhlas.

    „Aby to bola vláda, ktorá rozhodne o tom, koho prijmeme, kedy prijmeme, aby to bola vláda, ktorá bude schopná posúdiť všetky bezpečnostné a sociálne riziká, aby tu nebol nastavený automatický mechanizmus, ktorý by rozhodoval fakticky o nás bez nás na úrovni Európskej komisie,“ dodal Sobotka.

    Európska komisia navrhla, aby krajiny Európskej únie v priebehu dvoch rokov v rámci tzv. relokácie povinne premiestnili 40-tisíc Sýrčanov a Eritrejčanov z Talianska a Grécka. Na Česko by v rámci povinnej kvóty pripadlo 1328 utečencov.

    Údajne sa jedná o ľudí, ktorí by mali mať zrejmý nárok na azyl, nie o tzv. ekonomických migrantov.

    Celý text si môžete prečítať TU

    autor: vam

    - Reklama -