Asadova armáda prechádza do ofenzívy. Z neba jej pomáhajú Rusi

    0
    Záber z lietadla Su-24M. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Ruské letectvo podniklo dnes útoky v niektorých častiach severozápadnej provincie Hamá a v priľahlých oblastiach provincie Idlib. Ich cieľom boli najmä oblasti ležiace pozdĺž diaľnice, ktorá spája juh Sýrie s jej severom a na západe krajiny prechádza dôležitými mestami, uviedol šéf humanitárnej organizácie SOHR Rámí Abdal Rahmán. Pri útokoch raketami zem-zem boli podľa SOHR zasiahnuté najmenej štyri bojové postavenia vzbúrencov a v tejto oblasti stále prebiehajú prudké pozemné boje.

    “Informácie o postupe pozemných (vládnych) síl zatiaľ nemáme, ale pri leteckých útokoch boli zasiahnuté vozidlá a základne vzbúrencov,” povedal Abdal Rahmán. Agentúra Reuters priniesla minulý týždeň informáciu, že spojenci sýrskeho prezidenta Bašára Asada vrátane iránskych síl pripravujú v Sýrii pozemnú ofenzívu, ktorej cieľom je podpora sýrskych vládnych jednotiek v boji proti vzbúrencom. Podľa SOHR, ktorého aktivisti sledujú dianie priamo v Sýrii, sa dnešného pozemného útoku zúčastnili “sily režimu” a ich spojenci bez viditeľnej angažovanosti ruských jednotiek.
    Rusko, ktoré je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká už týždeň vzdušné útoky v Sýrii, pričom Moskva tvrdí, že bombarduje výlučne pozície teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

    Predstavitelia umiernenej sýrskej opozície a Západ však tvrdia, že Rusi útočia na iné skupiny vzbúrencov, pričom hlavným cieľom ich vojenských operácií v Sýrii je záchrana režimu Bašára Asada.

    - Reklama -