Asad potvrdzuje: Putina som požiadal o vojenský zásah, Rusi budú v Sýrii legálne

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Na základe Asadovej žiadosti ruský prezident Vladimir Putin požiadal hornú komoru ruského parlamentu, Radu federácie, aby mu dala oprávnenie vyslať ruské vojenské jednotky do Sýrie. Senátori dnes Putinovu žiadosť jednomyseľne schválili. Tento krok sa podľa slov vplyvného poradcu Kremľa Sergeja Ivanova týka len vzdušných síl. “Keď ruská vláda prichádza na pomoc sýrskej armáde, najmä letectvom, veľmi nám to pomáha v snahe zachrániť našu krajinu. O to viac, že všetko sa to deje na základe žiadosti sýrskej vlády,” uviedol pre televíziu Rossija 24 poradca sýrskeho ministra informácií Alí Ahmadí.


    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v reakcii na hlasovanie Rady federácie upozornil, že Rusko bude jedinou krajinou, ktorá svoje operácie v Sýrii uskutočňuje na legitímnej báze – na základe žiadosti sýrskej vlády. Objasnil, že použitie ozbrojených síl na území tretích krajín je možné len na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN alebo na základe žiadosti legitímnej vlády daného štátu, čo sa stalo aj v tomto prípade. Kremeľský poradca Sergej Ivanov dnes zdôraznil, že Rusko v tomto prípade opäť dodržalo medzinárodné právo, zatiaľ čo Západ sa ním opäť neriadil.


    Peskov odmietol odpovedať na otázku novinárov, kedy by mohlo dôjsť k operácii ruských vzdušných síl v Sýrii. Uviedol, že ide o “strategickú informáciu”. Na otázku, či sa ruské nálety obmedzia len na pozície islamistov a ich terčom nebudú aj pozície sýrskej opozície, Peskov reagoval len vyhlásením, že hlavnou úlohou operácie je “boj proti terorizmu a podpora Sýrie v jej boji proti terorizmu a extrémizmu”. Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že rozhodnutie Rady federácie je právoplatné. Medzičasom tiež Moskva uviedla, že o tom informovala aj Izrael.


    Rusko už niekoľko týždňov posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii, čo sa prejavuje najviac v okolí prístavného mesta Lázikíja, kde sa v dohľadnom čase uskutočnia aj ruské námorné cvičenia. Pokiaľ ide o tieto opatrenia, Rusko ich vysvetľuje zmluvnými záväzkami, ktoré má voči Sýrii.

    - Reklama -