Asad chce vyjednávať s rebelmi, je ochotný robiť ústupky. Pripúšťa aj svoju rezignáciu

    0
    Bašár Asad (Autor: TASR)

    Aj napriek otrasom súčasného krehkého prímeria v Sýrii vyhlásil prezident Bašár Asad, že je pripravený aj naďalej rokovať o ukončení konfliktu. Mierové rokovania, ktoré sprostredkúva sýrsky spojenec Rusko a rebelov podporujúce Turecko, by sa mali konať koncom januára v Kazachstane. Informuje britský Independent.

    Asad dokonca pripustil, že v záujme nastolenia mieru v krajine by bol ochotný vzdať sa svojej prezidentskej funkcie, na čom opoziční rebeli dlhodobo trvajú. Jedným dychom však dodal, že jeho funkcia je zviazaná s ústavou a preto, ak opozícia chce diskutovať o jeho odstúpení, musí diskutovať o samotnej ústave a akékoľvek ústavné rozhodnutie musí byť predložené občanom krajiny ako referendum.

    Opozičné zložky však rokovania minulý týždeň stopli s tým, že vládne jednotky podľa nich narušujú dohodnuté prímerie a pokračujú v útokoch. Asad ale pre francúzske médiá uviedol, že prímerie narušili v prvom rade povstalci a to hneď niekoľkými útokmi.

    Po znovudobytí severného Aleppa vládnymi jednotkami minulý mesiac bola Asadova pozícia v Sýrii výrazne posilnená, lebo opoziční rebeli tak prišli o poslednú urbánnu baštu v krajine.

    Ak budú mierové rozhovory v Sýrii pokračovať, zatiaľ nie je jasné, kto bude reprezentovať sýrske opozičné skupiny. Žiadny pevný termín rokovania zatiaľ nebol stanovený, malo by sa však konať v Astane. Takmer šesť rokov trvajúci konflikt v Sýrii sa doposiaľ nepodarilo vyriešiť na žiadnom zo série mierových rokovaní, ktoré sprostredkovala OSN.

    Komplexná občianska vojna zanechala za posledných šesť rokov už viac ako 400 000 mŕtvych a spôsobila vysídlenie asi polovice sýrskeho obyvateľstva z ich domovov.

    - Reklama -