Arménsko zostane proruské. Nový premiér krajiny to povedal jasne

    0
    Arméni pália na azerbajdžanské pozície (Autor: SITA)

    “Vzťahy medzi Jerevanom a Moskvou sa zmenia, ale k lepšiemu, som si tým celkom istý… Chápem, že Moskva má obavy, ale verím, že po stretnutiach a rozhovoroch už obavy mať nebude. Som si istý, že arménsko-ruské vzťahy sa zlepšia,” uviedol Pašinjan v rozhovore odvysielanom v piatok večer.

    Arménsky premiér taktiež uviedol, že bilaterálne vzťahy v ekonomickej i politickej oblasti majú obrovský potenciál. “Myslím si, že vzťahy sa budú vyvíjať pozitívne,” poznamenal.

    Pašinjan zároveň zdôraznil, že “arménska zahraničnopolitická stratégia sa nezmení v dôsledku nedávnych zmien”, pretože masové protesty, ktoré viedli k odstúpeniu premiéra Serža Sarkisjana 17. apríla, nemali nič spoločné so zahraničnou politikou krajiny. “Proces vychádzal z vnútorných otázok,” povedal Pašinjan.

    Podľa agentúry TASS sa nový arménsky premiér stretne 14. mája s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Schôdzka sa uskutoční v ruskom čiernomorskom letovisku Soči, kde bude v tom čase zasadať Najvyššia eurázijská ekonomická rada – vrcholný orgán Eurázijskej ekonomickej únie (EEÚ).

    Opozičného politika Nikola Pašinjana, ktorý viedol rozsiahle protivládne protesty z uplynulých týždňov, zvolil parlament za nového premiéra 8. mája.

    Protesty v Arménsku vypukli v apríli po tom, ako dlhoročného prezidenta Serža Sarkisjana nominovali a neskôr v parlamente zvolili za premiéra. Jeho presun na posilnený post predsedu vlády kritici vnímali ako snahu predĺžiť jeho zotrvanie pri moci. Sarkisjan po niekoľkých dňoch z funkcie premiéra odstúpil pod tlakom demonštrácií, ktoré sa zamerali aj na nespokojnosť obyvateľov s chudobou a korupciou v krajine.

    Arménsko je tradičným spojencom Ruska, ktoré ho podporuje v konflikte o Náhorný Karabach s Azerbajdžanom. 

    Autor: TASR, redakcia

    - Reklama -