Armáda USA nie je dosť silná, povedal senátorom Trumpov kandidát na šéfa Pentagónu

    0
    Ilustračné foto: Pentagón, Washington, USA (Autor: SITA)

    Server časopisu Time prináša podrobnosti zo senátneho vypočutia Jamesa Mattisa – prvého profesionálneho vojaka od päťdesiatych rokov minulého storočia, ktorý sa s veľkou pravdepodobnosťou stane budúcim šéfom Pentagónu. Americké ozbrojené sily riadili desiatky rokov „civilisti“. Mattis, ktorý má rešpekt medzi vojakmi, si vyslúžil prezývku „Šialený pes“.

    Mattis povedal senátorom, že Trumpova snaha o obnovenie dialógu s Ruskom je chvályhodná, ale že to nič nemení na tom, že Ruská federácia je strategickým protivníkom USA a jeho spojencov v Severoatlantickej aliancii. Putin sa podľa Mattisa snaží oslabiť jednotu NATO, čo mu Spojené štáty nesmú umožniť. Svetový poriadok, ktorý bol vo svete nastolený po druhej svetovej vojne, je podľa generála vo výslužbe pod veľkým tlakom. Ohrozujú ho vraj Rusko, Čína a teroristické organizácie.

    Senátor McCain položil Mattisovi otázku, či sú Spojené štáty pripravené čeliť tomuto ohrozeniu svetového poriadku. „Nie, nie sú,“ odvetil jasne budúci možný minister obrany USA. Zahraničné médiá sa zhodujú na tom, že Mattis má veľkú šancu u senátorov uspieť a skutočne sa stať budúcim šéfom Pentagónu.

    Mattis vidí nemalé riziko svetovej bezpečnosti aj vo vzrastajúcej moci Iránu. Ako budúci minister obrany bude podľa svojich slov naliehať na Donalda Trumpa, aby prehodnotil súčasnú ústretovú politiku USA voči tejto regionálnej mocnosti.

    Okrem toho senátorom povedal, že USA musia ctiť svoje záväzky voči spojencom v NATO. Keby sa Američania správali inak, sila toho obranného partnerstva by uvädala, čo by podľa jeho názoru Američanom neprospelo.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -