Argentínska prokuratúra obvinila bývalého biskupa blízkeho pápežovi Františkovi zo sexuálneho zneužívania študentov

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Obvinenia voči Gustavovi Zanchettovi oficiálne vzniesla prokurátorka Mónica Viazziová v severoargentínskej provincii Salta. Podľa nej sa dopúšťal “dlhodobého sexuálneho zneužívania s priťažujúcimi okolnosťami”.

    Gustavo Zanchetta (55) bol v rokoch 2013 – 2017 biskupom v diecéze Orán v provincii Salta. Pred dvoma rokmi sa nečakane vzdal biskupského úradu a pápež František tohto svojho krajana o niekoľko mesiacov nato vymenoval do vysokej funkcie v rámci Svätej Stolice.

    František v nedávnom televíznom interview priznal, že emeritného biskupa Zanchettu v súčasnosti súdia vo Vatikáne pre neprimerané sexuálne správanie, napísala AP. Výkon funkcie, ktorú vykonával vo vatikánskej administratíve, mu už v rámci vyšetrovania pozastavili.

    Podľa správ katolíckej tlačovej agentúry CNA Vatikán opakovane tvrdil, že o podozreniach voči Zanchettovi sa dozvedel až vlani na jeseň. Podľa zistení niektorých médií však pápež František o nich vedel už v roku 2015, teda dva roky pred tým, než ho povolal na pozíciu vo Vatikáne.

     

    - Reklama -