Arcibiskup, ktorý vyzval pápeža, aby rezignoval, zmizol z verejnosti. Vraj sa obáva o svoju bezpečnosť

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Prípady sexuálneho zneužívania prenasledujú katolícku cirkev už niekoľko rokov. Podľa arcibiskupa Vigana sa pápež František niektorým týmto sexuálnym škandálom nečinne prizeral. Vigano v nadväznosti na to vatikánskemu reportérovi Marcovi Tosattimu nadiktoval vyhlásenie, v ktorom požaduje pápežovo odstúpenie a v ktorom na jedenástich stránkach prehovoril napríklad o homosexuálnej sieti vnútri Vatikánu, ktorá umlčuje náznaky kritiky, informovala MF Dnes.

    Osobne vraj Vigano pápeža informoval o obvineniach proti McCarrickovi už v roku 2013. Nič sa však nedialo, Vatikán k prípadu mlčal. Keď Vigano dodiktoval svoj text, zľahla sa po ňom zem. Opustil svoj byt, vypol mobilný telefón. „Obáva sa o svoju bezpečnosť,“ uviedol reportér Tosatti.

    Kardinál Theodore McCarrick údajne zneužíval deti a mladých mužov. Jeho rezignáciu pápež František prijal až tento rok v júli. Túto kauzu už pápež odmietol komentovať a na obvinenia od Vigana nereaguje. Pre škandál to teraz pápež schytáva zo všetkých strán.

    Na jednej strane je na pápeža Františka vyvíjaný tlak zo strany obetí zneužívania neplnoletých kňazmi v minulosti, čo miestni cirkevní predstavitelia vytrvalo zakrývali. Pápež pri nedávnej návšteve Írska prosil o odpustenie za škandál a zradu, ktorú obete zneužívania cítili. Pripustil tiež, že cirkevné úrady zlyhali, keď tieto prípady zamietli pod koberec a neriešili ich, píše denník.

    „Zostáva to zdrojom bolesti a hanby celého katolíckeho spoločenstva,“ vyhlásil František. Vatikán v pondelok zverejnil list, v ktorom sa pápež ospravedlnil v niekoľkých svetových jazykoch za to, že cirkev zneužívanie ignorovala. Tento krok istotne pozdvihol pápežovu dôveryhodnosť.

    Na druhej strane potom čelí hlava katolíckej cirkvi útokom konzervatívcov, ktorých čelným predstaviteľom je práve arcibiskup Vigano. Prípadom bývalého kardinála McCarricka argumentujú, že vo Vatikáne vládne mafia skorumpovaných homosexuálnych hodnostárov, ktorí cirkev korumpujú a poškodzujú jej obraz na verejnosti.

    Požiadavka na odstúpenie pápeža nie je bežná vec, ale skôr nevídaná. Konzervatívcom vadí nielen pápežovo nečinné prizeranie sa prípadom zneužívania, ale aj jeho vlažný prístup k potratom, celkovo zmierlivé poňatie cirkvi a vyhýbanie sa kontroverziám a sporom.

    autor: nab

    - Reklama -