Arabský svet sa odmieta prispôsobiť modernému svetu. Budú stále útočiť a vypukne ďalšia vojna, hovorí izraelský bezpečnostný expert

    0
    Dan Schueftan (Autor: ReproFoto: YouTube)

    „Situácia na Blízkom východe je skutočne zúfalá a navyše sa stále zhoršuje. Jednotlivé krajiny opúšťa čoraz viac ľudí, pretože vedia, že tam nemajú žiadnu budúcnosť. Je jedno, či ide o bohaté ropné štáty alebo menšie chudobné krajiny s koloniálnou minulosťou. Všetky majú jedno spoločné: kmeňovú arabskú politickú kultúru,“ povedal veľmi otvorene Schueftan a dodal, že inteligentný človek nemôže byť politicky korektný.

    Sťažnosti arabských štátov na kolonializmus berie izraelský bezpečnostný expert ako výhovorku. „Taká Saudská Arábia nikdy kolonizovaná nebola. Navyše kolonizácia nemusí vždy znamenať len niečo negatívne. My sme napríklad britský kolonializmus v Palestíne využili na rozvoj našej krajiny. Všetko o demokraticky fungujúcom súdnom systéme a fungujúcej štátnej správe sme sa dozvedeli od Britov. Kolonializmus nie je úžasný, ale môže prinášať aj dobré veci,“ uviedol.

    „My v Izraeli sme to využili, ale arabský svet sa odmieta prispôsobiť modernému svetu. Izraelčania sú obklopení násilím a nestabilitou. Len Európania si môžu myslieť, že môže existovať ,mier na Blízkom východe‘. A opäť len Európania môžu vážne veriť tomu, že na agresiu sa dá reagovať bez použitia sily. V menšej či väčšej miere na nás budú naši arabskí susedia stále útočiť a vypukne ďalšia vojna. Možno ju rozpúta Hamas, možno Hizballáh. O mesiac, o rok. Ktovie. Jedného dňa jednoducho zase príde.“

    Mnoho Izraelčanov podľa Schueftana v minulosti snívalo o tom, že sa ich krajina stane súčasťou Blízkeho východu. „Ja osobne som však také bláznivé predstavy nikdy nemal. Chceli by sme byť azda liberálni ako v Sýrii? Demokratickí ako v Saudskej Arábii? Alebo mať azda ženské práva na úrovni Kataru? Je na Blízkom východe niečo, čoho by sme chceli byť súčasťou? Samozrejme, že nie je,“ podotkol poradca niekdajších premiérov Rabina a Šarona.

    Schueftan neverí, že by v Sýrii mohlo dôjsť k skončeniu vojnového konfliktu. „Zbrane budú ďalej hlasno rinčať. Pretože neexistuje žiadny Irak ani Sýria, ale len arabské kmeňové usporiadanie. Sunniti, šíiti a Kurdi. Nemám ani predstavu, ako sa to môže v Sýrii ďalej vyvíjať. Možno Rusi vytvoria pre Asada Alawistan. Zvyšok krajiny potom upadne do absolútneho chaosu,“ dodal Schueftan, ktorý bol vlani na jeseň hosťom DVTV, kde okrem iného varoval pred prijímaním arabských migrantov. „Čím viac ich zachránite, tým viac ich príde,“ glosoval vtedy izraelský expert.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -