Arabista: Medzi Arabmi panuje hlad po českej literatúre. Naše povedomie o nich je na úrovni 16. storočia

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa Bahbouha je problémom nízka informovanosť. „Napríklad arabský svet má veľa problémov, náboženstvom to však spôsobené nie je,“ dodal. Ľudia by podľa neho mali viac čítať. „Sýrčan, ktorý je vysokoškolák, zvyčajne vie o Česku viac ako vysokoškolsky vzdelaný Čech o Sýrii. Hovorím si, že keď je arabský svet skutočne nepriateľ, je predsa potrebné o ňom niečo vedieť. A keď je to najbližší sused Európy, tiež je potrebné o ňom vedieť,“ tvrdí.

    „Medzi Arabmi panuje hlad po českej literatúre. Ak sa dostanú k prekladom, napríklad aj vo francúzštine alebo inom jazyku, majú radi aj Němcovú, Wericha, Drdu, Hrabala, Otu Pavela, ale chcú spoznať aj ďalších českých autorov. Kundera je komplet preložený do arabčiny,“ podotkol.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU


    „Slovo šaría znamená vydať zákon. Islamské právo má štyri piliere, prvý vychádza z Koránu, druhý, ktorý príde na rad, keď prvý nie je k dispozícii, sú výroky Mohameda, tretí je to, čo povie väčšina, a štvrtý, ako riešili tento problém iné národy. Hovoríme o filozofii, nie o nedemokratických štátoch. Napríklad v Koráne je stanovené, že za krádež sa má odrezať ruka. Lenže ďalšie ustanovenie hovorí: ten, kto kradne a rozbije dva zámky, a pritom je opatrený jedlom a prácou, potom tento trest dostane. Ale nastupuje ďalšie ustanovenie: trest neplatí, pokiaľ existuje náhrada, čo znamená finančná náhrada alebo väzenie. Takže existujú štáty, kde nikdy nikomu ruku neodrezali. Záleží vždy na výklade,“ povedal. Podľa neho sa rozhodne nedá považovať islam za tmársky.

    Ako následne Bahbouh uviedol, problémom je, že sa nerozlišuje arabský a moslimský svet. „Arab môže byť moslimom, kresťanom alebo židom. Arabov je v celkovom počte moslimov len štvrtina. Napríklad v Číne je osemdesiat miliónov moslimov, v Indii tiež, najľudnatejšia islamská krajina je Indonézia, kde sa, mimochodom, nikdy nebojovalo. Najväčšia teroristická organizácia je v Pakistane, nie v arabskom svete,“ povedal.

    - Reklama -