Antonino Vadala zostáva vo väzbe

    0
    Antonino Vadala (Autor: TASR)

     “Najvyšší súd dnes sťažnosť Antonina Vadalu zamietol. Rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach považuje za zákonné a správne. Najvyšší súd SR zajtra vráti spis predkladajúcemu súdu, teda Krajskému súdu v Košiciach, uviedla vo štvrtok pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

    O osude talianskeho podnikateľa bude opäť rozhodovať Krajský súd v Košiciach, ktorý sa bude zaoberať návrhom krajského prokurátora, aby premiestnil Taliana z predbežnej väzby do väzby vydávajúcej.

    Prokurátor tak mohol urobiť až keď dostal originál európskeho zatýkacieho rozkazu od talianskych orgánov činných v trestnom konaní. Ten dostal na začiatku tohto týždňa a okrem toho sa čakalo na štvrtkové rozhodnutie NS SR vo veci sťažnosti Vadalu voči vzatiu do väzby.

    Antonino Vadala podnikajúci na Slovensku je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky.

    “Európsky zatýkací rozkaz bol rozšírený o ďalší skutok spočívajúci v páchaní trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Účelom vydávacej väzby, o ktorú žiadame, je zabezpečenie prítomnosti vyžiadanej osoby a zabránenie, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze,” uviedol na začiatku týždňa hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

    Polícia zadržala 42-ročného Vadalu 13. marca, o dva dni neskôr rozhodol sudca košického krajského súdu o jeho vzatí do predbežnej väzby. Proti tomuto rozhodnutiu podal obvinený sťažnosť.

    O aktivitách a kontaktoch talianskeho podnikateľa na Slovensku písal okrem iného pred svojou násilnou smrťou investigatívny novinár Ján Kuciak.

     

    - Reklama -