Anne Applebaumová sa desí zmanipulovaného sveta

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    „Od 19. storočia nás desia dystopické umelecké diela, v ktorých človek zostrojí robota s ľudskými rysmi, ktorý prevezme vládu nad človekom a nad svetom. Lenže čo ak skutočná hrozba, ktorá má pôvod v umelej inteligencii, nevyzerá vôbec ako ľudská bytosť?“ pýta sa Anne Applebaumová a špekuluje, že môže ísť len o kus počítačového kódu, ktorý dokáže ovplyvňovať to, čo vidíme, čo si myslíme a čo cítime.

    „Čo ak nášmu životu hrozia boti, nie roboti?“ poznamenala. Bot je podľa nej kus kódu, ktorý dokáže robiť veci, ktoré ľudia nedokážu. A ich vplyv vraj pomaly rastie.

    „V súčasnosti sú boti neobyčajne vplyvnou silou na sociálnych sieťach, kde ,lajkujú‘ ľudí a kauzy, zverejňujú komentáre, reagujú na iných používateľov. Botov možno naprogramovať tak, aby na Twitteri zverejňovali urážky v reakcii na určité slová, aby publikovali stránky z Facebooku, aby opakovali heslá, aby šírili nedôveru,“ dodala.

    Boti podľa jej výskumov slúžia na podporu politických strán aj vládnej agendy, a to už v 28 krajinách sveta. „Pred pár dňami napríklad sympatizanti s poľskou vládou strany Právo a spravodlivosť, pravdepodobne ultrapravicoví Američania, odštartovali na Twitteri kampaň prostredníctvom botov, ktorá mala presvedčiť Poliakov, že protivládne demonštrácie sú falošné, že to sú outsideri alebo cudzinci, ktorí dostali peniaze, aby demonštrovali,“ dodala.

    Na záver potom podotkla, že zatiaľ nie je nikto schopný vysvetliť, aké dôsledky to má všetko dohromady. „Vytvorili sme močiar neskutočnosti, svet, v ktorom nevieme, či emócie, ktoré pociťujeme, zmanipulovali ľudia alebo stroje, a v ktorom už čoskoro nedokážeme odlíšiť, čo je skutočné a čo imaginárne. Nie je to tá dystopia, ktorej sa už tak dlho bojíme?“ uzavrela.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -