Ani v pekle niet toľko zlosti a nenávisti, ako má teraz v sebe Erdogan. Turci by sa podľa komentátora mali pripraviť na najhoršie

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    “Pomstychtivý, popudlivý, autoritársky a zaťatý. Všetky tieto charakteristiky sedeli na Erdogana už pred pokusom o puč. Teraz sa jeho najhoršie inštinkty ešte posilnia. Ak bol turecký prezident v minulosti pre Európu a Ameriku jedným z najneznesiteľnejších spojencov, tak po prekonaní pokusu o puč to s ním bude úplne na nevydržanie,” usudzuje britský komentátor a tvrdí, že do istej miery dosiahol Erdogan satisfakciu.

    Pred vojenským pokusom o prevrat sa jeho tvrdeniu o existencii temných síl, ktoré ho chcú zvrhnúť, na Západe všetci vysmievali.

    Jeho obavy sa teraz potvrdili a to podľa Blaira znamená, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch bude Erdogan prahnúť po pomste.

    Európa či USA ako potenciálni vinníci

    “Len niekoľko hodín po potlačení puču zatkli vyše 1500 vojakov a turecký prezident s popolavou tvárou sľuboval, že jeho nepriatelia zaplatia za svoj krok vysokú cenu. Vyhrážal sa im, že sa nezastaví, kým nebudú úplne zničení,” píše Blair s tým, že až sa Erdogan nabaží pomsty, začne hľadať vinníkov.

    “To môže byť pre Západ zvlášť nebezpečné, lebo paranoidný turecký vodca môže dôjsť k názoru, že za všetkým stojí Európa a Spojené štáty.”

    “Turecký prezident zo zorganizovania puču obvinil paralelné štruktúry, ale všetci vedia, koho tým myslel konkrétne. Už pred tromi rokmi Erdogan bol v konflikte s charizmatickým teológom, intelektuálom a aktivistom Fethullahom Gülenom, stojacím na čele hnutia, ktoré podporuje desať miliónov ľudí. Odvtedy ho Erdogan pravidelne obviňuje, že chce zvrhnúť jeho režim. Samotný Gülen, ktorý žije v exile v Spojených štátoch, síce pokus o puč odsúdil, ale ani to ho pred hnevom Erdogana nezachráni. Turecký prezident zrejme využije, že jeho protivník žije na Západe a ukáže prstom rovno na celú Ameriku aj Európu,” varuje.

    Strategický partner Erdogan

    “Európska únia je však závislá od Turecka a jeho ochoty zastaviť prílev migrantov. Zdá sa, že dohoda podpísaná v marci funguje. Počet lodí s utečencami smerujúcich na grécke ostrovy sa v porovnaní s minulým rokom výrazne znížil. Bude však dohoda platiť aj vo chvíli, keď rozrušený Erdogan prečkal nevydarený pokus o prevrat?” uvažuje Blair a pripomína, že už pred týmito udalosťami on a jeho prisluhovači uväznili desiatky opozičných novinárov a začali 1800 trestných konaní proti osobám obvineným z “urážky prezidenta”.

    Podľa Blaira je zrejmé, že po prekonaní pokusu o puč bude Erdogan v úsilí umlčiavať svojich kritikov ešte dôraznejší.

    “Celé Turecko sa teraz snaží pochopiť, čo sa udialo v minulých hodinách a v týchto úvahách sa vyskytuje jedna istota: Ani v pekle nenájdete toľko hnevu, ktorým je naplnený Erdogan potom, čo prežil puč. Myslíte si, že bol Erdogan hrozným politikom aj pred tým? Tak potom vedzte, že to najhoršie ešte len príde!” obáva sa Blair.

    - Reklama -