Ani snaha ukázať štyri zakopané mŕtvoly prokuratúru nezaujíma, rozhorčil sa Černákov obhajca. Boja sa Mečiar, Fico a Široký?

    0
    Mikuláš Černák počas súdneho pojednávania k vražde mafiána Imricha Oláha (Autor: SITA)

    Hoci sa Černák dušuje, že bude vypovedať o všetkom, aj o Remiášovi, generálnu prokuratúru nové svedectvo o okolnostiach neobjasnenej vraždy Róberta Remiáša nezaujalo a polícia sa ani nevyjadrila, či obnoví vyšetrovanie prípadu. Informoval o tom denník Sme.

    Nezáujem o mŕtvoly

    Černákov obhajca nechápe prístup prokuratúry. Tvrdí, že jej poskytli seriózne návrhy na spoluprácu, no nereagovala na ne. „Nie je možné, že klient chce ukázať, kde sú zakopané štyri mŕtvoly a dva roky nie je záujem sa tam ísť pozrieť,“ rozhorčil sa advokát. Tvrdí, že počas dvoch rokov, čo Černáka zastupuje, o Remiášovej vražde priamo nevypovedal. Teraz však tvrdí, že jeho klient je ochotný hovoriť o všetkých skutkoch, na ktorých sa zúčastnil, alebo o nich niečo vie.

    Obhajca Polák pracoval v SIS v čase Kováčovho únosu. Tvrdí, že o akcii nemal žiadne informácie, a to aj preto, že patril medzi osoby, ktoré neboli blízke vtedajšiemu vedeniu a v tom období čerpal aj pomerne dlhú dovolenku. V SIS bol do konca roka 2006 a spomína sa aj v spise Gorila, ktorý zháňal kontakt na Jána Rejdu, vtedajšieho policajta, ktorý chodil do konšpiračného bytu finančnej skupiny Penta, cez svojho brata Petra. Polák nepopiera, že to tak bolo, no akcii Gorila nevedel, pretože pracoval v inom odbore SIS. No podľa neho je Gorila pravdivá. Podľa jeho brata Petra sú niektoré fakty v Gorile pravdivé, no iné len táraniny.

    Koho sa mal báť?

    Podľa Černáka boli pod vplyvom mafie politici nielen za jeho éry, ale aj teraz. Napríklad Juraj Široký prišiel na políciu s piatim ochrankármi, keď vypovedal v kauze Váhostav a neprešiel ani vstupnou prehliadkou.

    Černák sa rozhodol vďaka knihe Prečo som prelomil mlčanie vysvetliť, prečo sa rozhodol polícii povedať pravdu o mafiánskych vraždách z 90. rokov. Vtedy bol na vrchole svojej mafiánskej kariéry. Hoci sa zavlečenia syna Michala Kováča do Rakúska dotkol len okrajovo, zaujímavé sú jeho tvrdenia o Vladimírovi Mečiarovi. Pýtal sa totiž, koho sa mal báť v čase, keď Mečiar nechal SIS uniesť Kováča mladšieho a potom si mal u mafie objednať Remiášovu smrť.

    Policajné prezídium však na otázky ohľadom Remiáša neodpovedalo. Odpovedi, či Černák ponúkol k Remiášovmu prípadu svedectvo, sa  vyhla aj Generálna prokuratúra. Černákovu vierohodnosť spochybnil však námestník prokuratúry Peter Šufliarsky.

    - Reklama -