Ani Islamský, ani štát. Sú to iba tí, čo drvia pod nohami. Volajte ich Daeš, vyzývajú politici

    0
    Boje v Sýrii (Autor: SITA)

    Slovo Daeš nie je len iným označením pre militantov z Islamského štátu, ale aj historický názov pôvodného militantného hnutia, z ktorého sa IS vyvinul. Na používanie tohto arabského názvu vyzvali pár dní po útokoch v Paríži aj francúzski politici.

    Slovo alebo označenie Daeš je vlastne skratkou pre celý názov Islamského štátu, ktorý v arabčine znie: Dawlat al-Islamiyah f'al-Iraq wa al-Sham. Do slovenčiny sa dá celý názov preložiť ako: Islamský štát v Iraku a Levante. Arabské slovo al-Sham pritom odkazuje na Veľkú Sýriu, teda územie, ktoré sa kedysi označovalo ako Levanto.

    Už od septembra minulého roka je oficiálnou politikou Francúzska používať pri militantoch z Islamského štátu označenie Daeš. O používanie tohto označenia osobne požiadal novinárov aj francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. V arabských krajinách sa totiž pre označenie IS používa práve slovo Daeš, ktoré po parížskych útokoch použil pred novinármi už aj šéf americkej diplomacie John Kerry. To môže podľa denníka The Independent znamenať zmenu politiky USA voči militantom z Daeš.

    Daeš sa okrem toho pri vyslovení podobá na arabské slová, ktorá vo voľnom preklade znamenajú: Ten, kto drví pod svojimi nohami. Zmena názvu militantnej skupiny na Islamský štát je podľa expertov iba pokus radikálov, aby si ľudia spájali ich činy s náboženským presvedčením moslimov.

    - Reklama -