Ani Alah ich neochráni. Korupcia sa zakorenila aj v radoch Islamského štátu

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

    Pri obsadzovaní území napríklad v Sýrii a Iraku sa členovia IS stretávajú aj s tzv. darmi, väčšinou vo forme peňazí, ktorými sa chcú vykúpiť zo spárov teroristov ex-autority. O týchto „transakciách“ väčšinou informujú bývalí členovia organizácie. Jeden z nich tiež hovoril o tzv. mŕtvych dušiach v radoch bojovníkov.

    „Velitelia v prednej línii podávajú žiadosť o vyplatenie mzdy 250 bojovníkom, ale v skutočnosti je ich len 150. Keď úradníci objavili tieto schémy, začali zasielať finančných úradníkov, aby dodali mzdy. Potom sa úradníci začali tiež zúčastňovať podvodov spoločne s veliteľmi,” hovorí zdroj pre zahraničný portál Financial Times.

    O korupčných škandáloch v teroristickej organizácii sa už postupne šíria rôzne legendy a historky. V rozhovore pre zahraničný server sa zdroj vyjadril aj o istom  emirovi Abu Fatima al-Tunis zo sýrskej provincie Dajr az-Zaur. Ten mal „zhabať“ vyzbierané dane vo výške 25-tisíc dolárov a zmiznúť v zahraničí. Po sebe nechal len ironický „tweet“ adresovaný svojim bývalým kolegom: „Aký štát? Aký kalifát? Ste idioti!“

    Podľa miestnych zdrojov je IS ako organizácia o niečo zraniteľnejšia, môže za to práve ľudská chamtivosť, ktorá koluje aj v šíkoch teroristickej organizácie. Pri jej hraniciach prekvitá napríklad pašeráctvo.

    - Reklama -