Angličanka si zobrala domov utečenca. Vytapetoval jej byt a… Pozor na slzy

    0
    Stanový tábor utečencov vo francúzskom prístavnom meste Calais (Autor: SITA)

    Yasser prišiel do Veľkej Británie sám, snaží sa však zariadiť, aby do Európy mohla zo Sýrie doraziť aj jeho manželka s dieťaťom. O jeho prítomnosti v krajine povedala Helen kamarátka a tá si potom vypočula Yasserov príbeh o 37 dní trvajúcej ceste do Európy. Yasser sa dostal cez Stredozemné more na nafukovacom člne napriek tomu, že nevie plávať. Z Grécka do Macedónska išiel pešo, potom cestoval cez Európu až do Calais, kde sa skryl na korbe nákladného auta a tak dostal do Anglicka.

    „Opýtala som sa Yassera, či by mi chcel cez víkend pomôcť vytapetovať byt. Súhlasil, ale potom som mala prácu. Musela som napísať o wrestlingových majstrovstvách v Bacup (skúste to vysvetliť niekomu, koho rodným jazykom nie je angličtina), takže som ho v byte nechala samého. Keď som sa vrátila, mal už skoro všetko hotové. Dali sme si spolu jedlo a ja som sa mu pokúšala vnútiť nejaké peniaze. Vyzeral zdesene,“ poznamenala Helen s tým, že Yasser nechcel peniaze, ale priateľov. Po niekoľkých dňoch ponúkla Yasserovi bývanie.

    „Trvalo dosť dlho, kým to prijal, ale čoskoro dostal azyl a povolenie na pobyt na päť rokov. Oslávili sme to mdlou tortou, ktorú kúpil od pakistanského pekára na Curry Mile (tri dni jeho denných dávok na živobytie). Yasser mi ukázal list potvrdzujúci jeho status utečenca: za 28 dní ho majú vysťahovať z domu vlastneného firmou Serco a má menej ako mesiac na to, aby sa zaregistroval v britskom národnom poistení, ktoré ho oprávňuje získať zamestnanie, ďalej u sprostredkovateľa práce a aby si našiel nejaké ubytovanie. Zložitá úloha aj pre Brita, nehovoriac o Sýrčanovi so zlou angličtinou a bez peňazí na kauciu na získanie bytu do nájmu,“ opisuje Helen. Mladý muž mal v batohu, s ktorým sa k nej prišiel ubytovať, perinu, vankúš, sveter, košeľu, džínsy, dve tričká a dvoje spodky.

    „Domnievala som sa, že ubytovanie Yassera bude pre mňa pokáním za chyby, ktoré som urobila vo svojom živote, ale jeho prítomnosť mi dodávala pocit viny. Pocit viny preto, čo vlastním, preto, aký ľahký život žijem, sťažujem sa pre triviálne veci,“ podotkla mladá žena. Ako najväčší problém v spolužití vníma jazykovú bariéru.

    „Yasser zvykne jesť len halal mäso, čo bol problém, keď som ho pozvala na Vianoce k rodičom neďaleko od Morecambe v Lancashire. Počet moslimských obyvateľov sa tu rovná nule a matka mala problém s tým, aby zohnala halal moriaka. Vysvetlila som to Yasserovi. Ten sa nad tým zamyslel a usúdil, že moji rodičia sú kresťania a Vianoce sú kresťanský sviatok, a preto bude ich moriak posvätný. Slovo halal v podstate znamená posvätný, takže to môže pokojne jesť,“ opisuje život s mladým Sýrčanom. O tom, že ide na rande, mu rozhodne nehovorí. S integráciou Yassera pomáhajú Helen všetci priatelia, berú ho na večierky, učia ho po anglicky. Muža u seba chce Helen nechať dovtedy, kým nebude mať svoj vlastný domov.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -