Angelu Merkelovú vraj rozbolí hlava. Z nemeckého prezidenta

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Prezident Spolkovej republiky Nemecko Joachim Gauck tento rok v januári oslávil 76. narodeniny. Na začiatku roku 2017 mu vyprší prezidentský mandát, a hoci by sa mohol pokúsiť obhájiť ho a zotrvať v úrade ešte ďalších päť rokov, oznámil, že tak neurobí. Cíti, že by v tomto veku už nemal dosť síl, aby vykonával úrad nemeckého prezidenta, ako sa patrí.

    Server britského denníka The Guardian píše, že toto rozhodnutie vyvolá bolesť hlavy nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, ktorá sa bude musieť snažiť nájsť nejakého nástupcu. Nemeckú hlavu štátu volí parlament. Boj o to, kto sa prezidentom nakoniec stane, by mohol ešte viac rozkývať už tak oslabenú najväčšiu vládnu koalíciu CDU/CSU. Parlamentné voľby sa budú konať len pol roka po nástupe nového prezidenta do úradu. 

    Celý text nájdete TU.

    Aj keď by sa politické strany mohli dohodnúť na kompromisnom prezidentskom kandidátovi, je pravdepodobnejšie, že strany proti sebe postavia niekoľko súperov. Najmä vzhľadom na nezhody nad utečeneckou politikou Angely Merkelovej, ktoré sa prejavujú tak medzi CDU a CSU, ako aj u koaličného partnera nemeckej sociálnej demokracie (SPD). Možnými kandidátmi by mohli byť minister financií Wolfgang Schäuble alebo súčasný minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier (SPD), ktorý je jedným z najobľúbenejších politikov v Nemecku.

    Keď Gauck oznamoval svoje rozhodnutie, ktoré pre neho vraj nebolo ľahké, podotkol, že mu bolo veľkou cťou slúžiť v najvyššej štátnej funkcii Nemecka. Politici aj verejnosť Gauckovi skladajú hold, lebo ide vraj o muža, ktorý udržal vážnosť svojho úradu. Je vraj tiež osobnosťou s vysokou morálnou integritou.


     

    - Reklama -