Angelu Merkelovú opäť čakajú veľmi horúce chvíľky. Tentoraz…

    0
    Americký prezident Barack Obama na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (Autor: SITA)

    Ďalšie sankcie proti Rusku by sa mali prerokúvať budúci štvrtok a piatok v rámci zasadnutia Európskej rady. Kancelárka Merkelová sa stavia jednoznačne za sprísnenie sankcií proti Rusku a hodlá o potrebe tohto kroku presvedčiť aj svojich partnerov v Európskej únii. Podporiť jej zámer už prisľúbil aj americký prezident Barack Obama. Hlavným dôvodom na prijatie ďalších sankcií je podľa ich navrhovateľov počínanie ruských síl v Sýrii.

    Prímerie podpísané medzi Spojenými štátmi a Ruskom sa v uplynulých dňoch v podstate zrútilo a obe strany sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti. Američania vyčítajú Rusom, že nedbajú na civilné obete a bok po boku so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom sa dopúšťajú vojnových zločinov. Vzťahy Washingtonu a Moskvy sú po krátkej pauze opäť na bode mrazu a túto skutočnosť sa už diplomati oboch krajín ani nepokúšajú zastierať.

    Logickým krokom zo strany Západu môže byť snaha o prijatie ďalších sankcií proti Rusku. Na rozdiel od prijatia sankcií po anexii Krymu Ruskom však teraz zástancovia tohto silového riešenia nemajú ani zďaleka takú silnú pozíciu. Veľa kritikov hovorí o tom, že sankcie nepriniesli žiadne pozitíva a Rusko aj tak od jeho konania neodradili. Zhoda v tejto otázke nepanuje ani v Nemecku, ktoré je považované za najvernejšieho spojenca Washingtonu, ale ani v Bruseli alebo členských štátoch EÚ.

    Napríklad ministerka zahraničia Európskej únie Federica Mogheriniová sa vyslovila proti sankciám a rovnaký názor zastávajú aj luxemburský a francúzsky minister zahraničia Jean Asselborn a Jean-Marc Ayrault. Merkelová tak bude musieť budúci týždeň o nutnosti sankcií presvedčiť svojich zahraničných partnerov a okrem toho aj domácich pochybovačov. Hlavný problém pre Merkelovú spočíva v tom, že sa regrutujú predovšetkým z radov koaličného partnera SPD.

    „Napriek všetkej kritike ruského počínania v Sýrii si nemyslím, že sankcie môžu priniesť nejakú zmenu k lepšiemu,“ uviedol pre Tagesspiegel podpredseda SPD Ralf Stegner, ktorý zároveň vyzdvihol úlohu ministra zahraničia Franka-Waltera Steinmeiera (SPD) pri rozhovoroch s ruskou stranou. Pred niekoľkými dňami sa v rovnakom duchu vyjadril aj hlavný vládny koordinátor rusko-nemeckých vzťahov Gernot Erler pre Deutsche Welle.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -