Angele Merkelovej možno zvoní umieračik. Nemci rozhodli

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Keby sa vo voľbách uchádzal o post kancelára doterajší šéf socialistov Sigmar Gabriel, mala by Merkelová víťazstvo takmer isté. Ešte pred niekoľkými týždňami bola SPD vo všetkých prieskumoch verejnej mienky o takmer desať percent za CDU/CSU a nikto nepochyboval, že kresťanskí demokrati vyjdú z jesenných volieb do Bundestagu ako víťazná strana. Karty však poriadne zamiešalo rozhodnutie Schulza postaviť sa Merkelovej.

    Ako ukazuje aktuálny prieskum, SPD by teraz volilo 31 % voličov a dlhé mesiace dominujúcej CDU/CSU kancelárky Merkelovej a Horsta Seehofera by teraz dalo hlas o percento menej voličov. Na treťom mieste zostáva protiimigračná a euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD) na čele s Frauke Petryovou. Strana ľavice má desať percent a Zelení by získali sedem percent. Do Bundestagu by sa ešte pretlačila FDP, ktorej preferencie sa pohybujú okolo 5 %.

    Na prieskume INSA sa zúčastnilo viac ako dvetisíc respondentov a ich odpovede okrem iného znamenajú, že prvýkrát po dlhom čase by ľavicové strany predbehli pravicu. Súčet CDU/CSU, AfD a FDP je v súčasnosti 47 %, zatiaľ čo SPD, Strana ľavice a Zelení by mali dohromady o percento viac. Stále reálnejšie sa tak začína rysovať ľavicová koalícia, v ktorej by dominovali socialisti. Na dosah to už mali pred štyrmi rokmi, ale vtedy sa SPD „zľakla“ krajne ľavicovej politiky Strany ľavice.

    Ako píše magazín Focus, hlavným aspektom vzostupu SPD je nepochybne osobnosť Martina Schulza, vďaka ktorému prudko rastú preferencie strany. Keby dokázal bývalý knihovník doviesť socialistov až k celkovému víťazstvu, Angela Merkelová by prišla o možnosť vytvoriť rekord v počte po sebe idúcich kancelárskych období a CDU/CSU by mohla skončiť v opozícii. Prípadných tridsať a menej percent by potom znamenalo z historického hľadiska jeden z najslabších výsledkov.

    Výsledky prieskumu takisto naznačujú, že Schulz by dokázal „zdvihnúť z gauča“ veľké množstvo nevoličov. Teda tých, ktorí pri zatiaľ posledných voľbách zostali doma. Až sedemdesiat percent z nich sa teraz vyjadrilo v tom zmysle, že na jeseň pôjdu k urnám a budú voliť SPD. V prípade CDU/CSU by, naopak, volilo túto stranu o tridsať percent menej nevoličov. Ešte horšie je na tom v tomto ohľade Alternatíva pre Nemecko, kde sa počet nevoličov znížil o štyridsať percent. Alarmujúce je pre kancelárku aj zistenie, že Schulz ju podľa prieskumu Bild am Sonntag poráža o šesť percent.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -