Angela Merkelová má ďalší problém. Ide o Bavorsko

    0
    Horst Seehofer a Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Podľa neho sa pomer medzi pravicou a ľavicou veľmi nezmenil. „Ak považujeme za ľavicu Zelených, SPD a Die Linke, ich celkový súčet hlasov klesol o 0,9 percenta. Podobne ak zahrnieme CSU, FW, AfD a FDP do pravice, získala pravica spolu 4,1 % navyše,“ píše. Kechlibar si myslí, že voliči sa len popresúvali medzi stranami, časť išla od CSU k Zeleným a časť k Alternatíve pre Nemecko (AfD). Ale AfD vraj navyše dokázala zmobilizovať značnú časť nevoličov.

    Ako prvej sa Kechlibar venoval strane, ktorá vo voľbách stratila od minulých volieb desať a pol percenta. „Historické úspechy CSU boli založené najmä na tom, že na pravici predstavovala v Bavorsku jedinú alternatívu,“ tvrdí a cituje motto jedného z predákov CSU: „Napravo od CSU nesmie existovať žiadna demokraticky legitimovaná strana!“ Podľa tohto motta združovala CSU aj ľudí, ktorí by inak volili ešte viac doprava, napríklad presídlencov po druhej svetovej vojne. „Že šéf sudetského spolku Bernd Posselt je členom CSU, nie je náhoda,“ uvádza Kechlibar. Neúspech potom vidí v tom, že toto už neplatí. Napravo od CSU sú vraj teraz Freie Wähler (FW, Slobodní voliči) a AfD. AfD získala 10,2 %, ale podľa Kechlibara je jej šanca byť vo vláde takmer nulová. Ako pravdepodobná sa javí koalícia strán CSU a FW, ktoré majú podobný program.

    Ten, kto stratil veľa, je SPD. Sociálni demokrati sa prepadli o 10,9 % a ich rolu podľa Kechlibara preberajú Zelení. Údajne je to trest za participáciu vo veľkej koalícii s Angelou Merkelovou. Zelení si naopak veľmi výrazne polepšili a sú druhí najsilnejší v týchto voľbách, víťazili hlavne vo veľkých mestách. Ale ich požiadavky pravdepodobne odradia CSU od toho, aby s nimi uzavrela koalíciu.

    Na záver Kechlibar vyslovil niekoľko prognóz:

    „1. Nová bavorská koalícia bude zložená z CSU a FW, pričom FW si vydobyjú niekoľko podstatných ústupkov, napríklad väčšie rozšírenie referend. Inak sa na miestnej politike nič zásadné nezmení.

    2. Bavorská SPD sa už z problémov nespamätá a bude natrvalo nahradená Zelenými. Prejaví sa to aj v komunálnych voľbách.

    3. Veľká koalícia v Berlíne sa opäť rozvadí a opäť zmieri, pretože vedenie SPD sa svojich mocenských pozícií dobrovoľne nevzdá.

    4. Horst Seehofer bude mať problém obhájiť svoju pozíciu, videl by som to skôr tak, že bude nahradený niekým mladším.

    5. Budúci rok by Andrea Nahlesová mohla prísť o kreslo šéfky SPD, pretože neúspechov pod jej vedením už bolo priveľa.“

    Pôvodný článok nájdete na webe Neviditelný pes.

    - Reklama -