Anektovanie, zabratie, obsadenie? Nie! Lukašenko odmietol špekulácie, že Rusko k sebe pričlení Bielorusko

    0
    Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Autor: TASR)

    Lukašenko sa takto vyjadril pred svojimi víkendovými rozhovormi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré budú zamerané na ďalšie zlepšenie ekonomických vzťahov medzi oboma krajinami, napísala tlačová agentúra AP.

    V Bielorusku vládnu obavy, že ekonomické diskusie sú vlastne trikom Ruska, ako pohltiť Bielorusko – tieto obavy ešte zosilnilo anektovanie ukrajinského Krymského polostrova Ruskom v roku 2014 a ruská podpora separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

    Bieloruský líder povedal, že “nikdy neplánoval a ani neplánuje začleniť svoju krajinu do iného štátu, dokonca ani do bratského Ruska”. Lukašenko trval na tom, že obe tieto krajiny nevytvoria spoločný parlament.

    Lukašenko v bieloruskom parlamente vyhlásil, že nepodpíše žiadny dokument, ktorý by poškodzoval záujmy bývalej sovietskej republiky, a dodal, že akýkoľvek nový blízky vzťah s Ruskom bude založený na rovnakých podmienkach.

    “Aké iné podmienky by mali byť? Anektovanie, zabratie, obsadenie? Nie. Časy sú už iné a nikto nebude s Bielorusmi hovoriť takýmto spôsobom. My to jednoducho nedovolíme,” uviedol Lukašenko a odmietol špekulácie, že Rusko k sebe pričlení Bielorusko.

    Aj ruský premiér Dmitrij Medvedev vo štvrtok vyhlásil, že hlbšie ekonomické prepojenie oboch krajín neohrozuje nezávislosť Bieloruska.

    “My sme tiež oslabili svoju nezávislosť, keď sme sa pridali k Eurázijskej ekonomickej únii (EAEÚ),” povedal Medvedev v interview, naživo odvysielanom na niekoľkých ruských televíznych staniciach.

    “Človek by sa toho nemal báť – odvážne rozhodnutia by sa mali robiť tak, aby zaistili pevný základ pre ekonomický a sociálny rozvoj oboch našich krajín,” dodal Medvedev.

    - Reklama -