Andrej Babiš v zahraničnej tlači. Nadával na české médiá, že nafukujú fake news o komunistoch pri moci

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    „Je vtipné, že všetci hovoria o eurozóne. Mali by sme hovoriť o Schengene,“ povedal v rozhovore Babiš. Táto záležitosť vraj ovplyvní aj Európsku komisiu. Zdá sa mu zvláštne, že sa hovorí o reforme v eurozóne, keď do Schengenu spadá väčšina štátov EÚ. Premiér Českej republiky zároveň uviedol, že Schengen by sa mal rozšíriť na všetky štáty v EÚ, teda aj Chorvátsko, Rumunsko alebo Bulharsko. Babiš je vraj za voľný pohyb, ale jasné a dobre chránené hranice na okraji Európy.

    Babiš ďalej zopakoval, že Česká republika neprijme žiadnych migrantov a že už pomáha tým, že posiela ľudskú silu a peniaze. Agentúra Reuters citovala sumu 80 miliónov eur, ktorou už Česko prispelo na projekt migračných centier.

    Zdroj: Facebook / Andrej Babiš

    Babiš potom v rozhovore odmietol kritiku za to, že zostavil vládu s komunistami. Podľa neho celú záležitosť nafúkli české médiá a ide o fake news. Vraj mu to nikto zo zahraničných partnerov nezazlieva. Komunisti vraj nebudú ovplyvňovať jeho vládu, lebo sa nebojí predčasných volieb v prípade, že by svoju podporu stiahli.

    Reč bola aj o eure a plánoch Česka vstúpiť či nevstúpiť do eurozóny. Babiš sa vyjadril, že snaha prehlbovať eurozónu napríklad spoločným rozpočtom by teraz blok skôr rozdelila. Podľa neho sa musí eurozóna reformovať a pripraviť na brexit. Ale zdôraznil, že hlavnou témou je stále migrácia.

    „Podľa mňa dôjde po európskych voľbách k výraznému posunu. Je tu mlčiaca väčšina, ktorá bude hlasovať proti migrácii,“ povedal o nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu. Teraz sa vraj treba zamerať na Španielsko a dohodnúť sa na spoločnej migračnej politike. „Keď pripláva loď a Taliansko žiada štáty, aby prijali migrantov, to nie je cesta, ako to riešiť,“ zveril sa Babiš agentúre.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -