Andrej Babiš: Začať obchodovať s Ruskom. To je žiaduce

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Babiš sa vyjadril aj k prípadnej obchodnej vojne Spojených štátov s Čínou. Ako by zasiahla Českú republiku? „Dôležité je, či Spojené štáty zavedú clo na automobily. To bude rozhodujúce. Ak by zaviedli clo, tak, samozrejme, by to mohol byť veľký problém, pretože my sme veľký výrobca automobilov, vyvážame aj diely do automobilov. Každá desiata časť nemeckého auta je česká. Takže to môže mať vplyv,“ uviedol s tým, že obchodná vojna je zlá, lebo ju vždy prehrajú všetci.

    „Čína je obrovský trh a myslím si, že uvidíme, čo sa stane na rokovaní medzi Trumpom a Putinom. Hlasy, ktoré volajú v Európe po ukončení sankcií, sú čoraz väčšie, tak uvidíme, aký to bude mať vývoj. Ale dnes je to tak, že automobilky nestíhajú vyrábať. Hovoril som s nimi, chcú rozširovať výrobu. Otázka je, či je to teraz namieste, či nie je lepšie chvíľku počkať. Ale to je, samozrejme, na nich,“ poznamenal Babiš. Dodal, že Česko je pripravené otvárať mimoeurópske trhy, predovšetkým v Indii alebo v Číne.

    Na záver sa vyjadril k zrušeniu sankcií s Ruskom. Na túto otázku nevie podľa svojich slov odpovedať. „Máme problém s obsadením Krymu a s tými dohodami a, samozrejme, sankcie nič nepriniesli a poškodzuje to všetko, takže by bolo dobré to politicky vyriešiť a znovu začať s Ruskom obchodovať,“ povedal.

    Celý text nájdete na webe iRozhlas.cz.

    - Reklama -