Analýza americkej agentúry: Le Penová vo voľbách neuspela, ale pozor…

    0
    Marine Le Penová (Autor: SITA)

    Po prvom kole francúzskych regionálnych volieb sa zdalo, že radikálny Národný front má našliapnuté k veľkému víťazstvu. Na niekoľkých miestach republiky dosiahol dokonca 40 percent hlasov. Lenže v druhom kole sa spojili vládnuci socialisti s republikánmi Nicolasa Sarkozyho a Národný front porazili na celej čiare. Le Penová nezískala ani jeden región.

    „Nateraz platí, že hlasovanie z 13. decembra môže byť pre Národný front sklamaním, ale tým sa žiadnym spôsobom neznížila rola, ktorú hrá strana vo francúzskej politike. Vládnuci socialisti kopia zlé rozhodnutia a republikáni nedokážu dostatočne ťažiť z neobľúbenosti prezidenta Françoisa Hollanda. V týchto podmienkach si počína Národný front až pozoruhodne dobre, pretože sľubuje posilniť bezpečnosť, a to aj za cenu zvýšenia verejných výdavkov, sľubuje znovuzavedenie hraničných kontrol a obmedzenie prílivu cudzincov,“ píše server.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Národnému frontu sa podarilo získať sedem miliónov hlasov, čo je úctyhodné číslo, ale na víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2017 by to nestačilo. Agentúra v tejto súvislosti pripomína, že súčasný prezident Hollande získal v prvom kole 10 miliónov hlasov a v druhom 18 miliónov. To znamená, že na sebe Le Penová aj Národný front musia popracovať, ak chce prvá dáma strany pomýšľať na veľké víťazstvo.

    Stratégiu však budú musieť zmeniť všetky tri strany. Socialisti by mali presadzovať ešte progresívnejšiu ľavicovú politiku, aby prilákali späť svojich voličov, ale zmeniť sa musí tiež Nicolas Sarkozy so svojimi republikánmi, keď bude chcieť osloviť aj voličov Le Penovej. Posun doprava však môže v konečnom dôsledku viesť k tomu, že príde o časť umiernených voličov.

    - Reklama -