Analýza: Trump valcoval. Republikáni si trhajú vlasy. Clintonová zostáva favoritkou. Supervolebný utorok je za nami

    0
    Donald Trump po supervolebnom utorku (Autor: Reprofoto, Youtube)

    Kontroverzný miliardár, obchodník s nehnuteľnosťami a playboy Donald Trump je po včerajšej noci na koni. Počas supervolebného utorka sa mu totiž podarilo doslova prevalcovať svojich republikánskych súperov, keď zvíťazil v štátoch Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont a Virgínia. K nim si môže pripísať predchádzajúce víťazstvá v New Hampshire, Južnej Karolíne a v Nevade.

    Trump sa teraz zdá byť nezastaviteľným. Pred supervolebným utorkom mnohí republikáni vkladali svoju nádej do senátora z Floridy Marca Rubia, ktorý bol do poslednej chvíle v hre vo veľkej, teda ľudnatej Virgínii. Rubio práve v tomto štáte, ktorý mu mohol zaručiť prvé veľké víťazstvo, investoval do kampane nemalé finančné prostriedky. Nádej však zostala nenaplnená, Virgíniu získal Trump, pričom cenou útechy tak mohol byť Rubiovi iba zisk Minnesoty. Problém pre republikánov je, že hlasy „tradičných kandidátov sa delia medzi neho, senátora Texasu Teda Cruza a guvernéra Ohia Johna Kasicha, ktorému včera tesne unikla výhra vo Vermonte.

    Ako na Trumpa?

    Vedeniu Veľkej starej strany (ako sa republikáni prezývajú), je jasné, že ak má republikánsku nomináciu získať niekto iný ako Trump, primárkový boj sa musí transformovať na boj jedného proti jednému. Niektorí preto dúfali, že Cruz prehrá vo svojom domovskom Texase, odstúpi a podporí Marca Rubia. Ani to sa nestalo. Cruz v Texase vyhral a pripísal si aj víťazstvo v Oklahome a na Aljaške. Spoločne s výhrou v Iowe sa tak môže pýšiť štyrmi víťazstvami a zatiaľ mu patrí druhá priečka v počte získaných delegátov.

    Prejav Donalda Trumpa

    Trump má vďaka svojmu ťaženiu najmenej 274 delegátov, čo je viac ako jeho štyria súperi dokopy.

    V Republikánskej strane sa vraj dokonca diskutuje o usporiadaní sprostredkovanej dohody, ktorá by rozhodla o jedinom Trumpovom súperovi. Je zrejmé, že Cruz, ktorému sa po Trumpovi darí najlepšie, neodstúpi. Pokračovanie kampane po superutorku však sľubovali aj všetci zostávajúci kandidáti vrátane Rubia, Kasicha a Carsona. V kuloároch sa pritom dokonca skloňuje aj meno bývalého prezidentského kandidáta Mitta Romneyho, ktorý v posledných týždňoch Trumpa ostro kritizoval. Ja však prinajmenšom nepravdepodobné, že by spomínaní kandidáti odstúpili v prospech známeho exkandidáta. 

    Clintonová víťazila, ale Sanders…

    Hillary Clintonová včera jasne potvrdila rolu favoritky na zisk nominácie v Demokratickej strane. Tá si už predvčerom mohla zaškrtnúť víťazstvá v Iowe, Nevade a Južnej Karolíne. Clintonová sa najmä v južných štátoch opiera o hlasy menšín – Afroameričanov a Hispáncov. Včera sa ukázalo, že oprávnene, keď bývalá ministerka zahraničných vecí a manželka exprezidenta Billa Clintona získala Alabamu, Arkansas, Georgiu, Massachusetts, Tennessee, Virgíniu a ako čerešničku na torte Texas.

    Prejav Hillary Clintonovej

    Aj keď sa náskok Clintonovej zvyšuje, jej súper Bernie Sanders stále zostáva v hre. Senátor z Vermontu vyhral v Colorade a Minnesote a masívne porazil Clintonovú v domovskom miništáte Vermont. Vo všetkých prípadoch však šlo o štáty s nižším počtom delegátov. Sanders ešte dúfal, že získa liberálne Massachusetts, v ktorom sa mu darilo náskok Clintonovej znižovať. Vysnívaný severný štát nakoniec senátor nezískal, jeho šanca ale stále žije.

    „V konečnom prepočítaní teda Clintonová od začiatku sezóny vyhrala v deviatich štátoch, Sanders v piatich, ak rátame Iowu ako remízu. Keď sa pozrieme na počty delegátov, podľa odhadu RealClearPolitics si ich pripísala asi o tretinu viac (najmenej 453 proti 284), celkovo má 543 proti 349. Celkovo sa bojuje o 4 051 delegátov (bez nevolených superdelegátov), na zvolenie je potrebná polovica (so superdelegátmi celkovo 4 763). Počty delegátov sa menia v reálnom čase podľa prichádzajúcich výsledkov,“ píše politický a mediálny analytik Branislav Ondrášik.

    Primárky pokračujú už tento týždeň. Republikáni hlasujú cez víkend v Kansase, Kentucky, Louisiane, Maine a Portoriku, v utorok v Idahu, na Havaji v Michigane a Mississippi a budúci týždeň ešte v hlavnom meste Washington D. C. a na Guame. Demokrati zase budú cez víkend voliť v Kansase, Louisiane, Maine a Nebraske. V utorok v Michigane a Mississippi a cez ďalší víkend ešte na Severných Mariánskych ostrovoch.

    - Reklama -