Analýza: Trump nechce byť prezidentom zemegule. Proste sa spýta, či stojí jadrová vojna za to pre kus Ukrajiny

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    „Práve sa vytvára nový svetový poriadok, pretože sa v ňom mení miesto USA. Nech sa svet stará sám o seba, my máme dosť svojich starostí. Takto nejako to znie,“ poznamenáva Vodička. Všíma si aj heslo sedemdesiatročného biznismena, s ktorým prichádza do politiky. „Amerika predovšetkým.“

    Sľúbil postaviť obrovský múr na mexickej hranici, vybombardovať Islamskému štátu dušu z tela alebo uviedol, že si rozmyslí, či bude chrániť krajiny NATO, ktoré sa dostatočne nepodieľajú na jej fungovaní.

    „V studenej vojne boli dve superveľmoci, potom prišlo pohodlné obdobie ,konca histórie‘, v ktorom bola Amerika riaditeľom zemegule. Ale iracké fiasko a ekonomická kríza v roku 2008 rozdali karty inak. Zrazu sedí pri stole viac silných hráčov. Hlavne Čína a Rusko. Môže sa to niekomu nepáčiť, ale je to realita. Prispela k nej Amerika tým, že za Busha mladšieho veľmi agresívne ,šírila dobro‘ a za Obamu ,viedla z pozadia‘. Najskôr prepla svoje sily a potom vytvorila vákuum,“ konštatuje Vodička.

    Následne uviedol, že Trump bude podľa jeho názoru pripomínať Richarda Nixona. „Racionálny, veľmi pragmatický Nixon sa nezaťažoval uprostred studenej vojny žiadnymi ideologickými predsudkami a zrazu mal na svojej strane červenú Čínu proti červenej Moskve. Biznismen Trump bude v pokušení chladne prehodnotiť americké záväzky v cudzine. Otázka je jednoduchá: Chceme riskovať jadrovú vojnu pre nejaké ostrovy v Juhočínskom mori alebo kus Ukrajiny?“ pýta sa Vodička. A dodáva, že Trump bude určite pristupovať k Rusku a Číne ako k legitímnym štátom, nie ako k niekomu, koho má vychovávať.

    „Bude chcieť riešiť problémy pragmaticky v duchu ,ak máme uzavrieť mier s Talibanom, musíme s rokovať aj s ním‘. To, že si sadne aj s tými, s ktorými sa to tak úplne nerobí, neznamená priznanie slabosti,“ podotkol Vodička.

    A čo podľa neho urobí ako prvé? „Zruší nariadenie Baracka Obamu a nechá odstrániť obrazy prezidentov Cartera a Busha mladšieho. Potom pozve na večeru mexického prezidenta a po káve mu predloží účet za prvú časť múru, ktorú nechá stavať pozdĺž mexickej hranice,“ komentuje Vodička so zrnkom vtipu.

    „Po inaugurácii 20. januára príde prezident, ktorý bude brať vážne slová, ktoré má na šiltovke: Urobme z Ameriky zase skvelé miesto. Bude nesmierne silný – a súčasne nesmierne zraniteľný, čo bolo teraz, keď Trump dominoval všetkému vrátane volieb, málo zreteľné. Bude v rozbehu, pretože všetci budú ešte stále zmrazení jeho nečakaným triumfom. Republikáni, ktorých dobyl, budú na jednej strane radi, že majú svojho prezidenta. Na druhej strane sa budú cítiť ako okupovaní, pretože Trump násilne prevzal ich stranu ako nejakú firmu,“ konštatuje už úplne vážne.

    Domnieva sa, že jeho prezidentovanie bude vysoko horľavé. Trump bude energický prezident. Je tvrdý, bojovný, výbušný. „Trump je Obama v blond prelive. Rovnako ako pred ôsmimi rokmi do Obamu ľudia investovali svoje prehnané, často naivné nádeje. Voľba Trumpa je reakciou na sklamanie z Obamu,“ uzavrel.

    - Reklama -