Analytik varuje: Čína a Rusko si môžu vybrať čas, kedy zaútočia na dolár

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

    Poukázal na to, že namiesto vybudovania sľubovaných demokracií sa americkými vojnami oslobodené“ krajiny zmietajú v bezvládí a sektárskom násilí. Všetci už pochopili, že kráľ je nahý a impotentný. Moc, ktorá bola udržiavaná len mýtom o moci armády a moci dolára, sa rúca,“ uvádza Kotrba.

    Donedávna poskytovali dolárové rezervy slabým národným menám istotu. Teraz im poskytujú neistotu. Nulové úroky neveštia nič dobré. Ak Čína, Rusko či Japonsko začnú masívne predávať svoje dolárové rezervy, môže dolár klesnúť tak, že úverové lietadlo západného finančného systému havaruje. Doteraz si všetci mysleli, že ekonomika Číny závisí od exportu do USA. Rastúci obchodný deficit USA s Čínou ale znamená, že Washington už nemá Pekingu čo ponúknuť.

    Celý text vrátane zvukovej nahrávky komentára nájdete TU.

    Rusko a Čína dolár k obchodnej výmene nepotrebujú

    Rusko buduje rezervy napriek umelo poklesnutej cene ropy a rubľa – Moskva má teraz piate najvyššie devízové rezervy a šieste najvyššie zlaté rezervy, celkom za 1 500 miliárd dolárov, a je zakladajúcim členom budovanej Ázijskej infraštruktúrnej investičnej banky so sídlom v Pekingu. V posledných mesiacoch sa zbavuje eura zviazaného s dolárom a americké dlhopisy nahrádza investičným zlatom. Centrálne banky Ruska a Číny sa dohodli na zvýšení objemu swapových operácií svojich mien. Dolár k obchodnej výmene nepotrebujú.

    Stratégia Hodvábnej cesty teraz ukazuje, že Čína hľadá perspektívne rastové trhy inde – mieni revitalizovať Euráziu od Mongolska po Rotterdam a Hamburg. A chce už obchodovať za renminbi (čínska mena), nie za doláre. O tom podľa Kotrbu svedčí aj zmluva s Čínou, ktorú podpísalo Česko.

    Čína má najväčšie finančné rezervy na svete

    Nemecko, ktoré je najväčším európskym partnerom Číny, sťahuje svoje zlaté rezervy z USA a objem jeho obchodov v renminbi presiahol 100 miliárd dolárov. Londýn zúčtováva 60 percent obchodov v renminbi mimo Číny, Paríž je druhý. Zúčtovanie v renminbi majú už aj Austrália a Kanada.

    Čína disponuje najväčšími finančnými rezervami na svete – vo výške 3 300 miliárd dolárov. Tvrdí, že dlhodobý hospodársky rast možno dosiahnuť len prostredníctvom masívnych, systematických verejných investícií do infraštruktúrnych aktív.

    To v rámci projektu New Deal vraj tvrdil aj Franklin Delano Roosevelt, ktorý nariadil počas Veľkej hospodárskej krízy americkej vláde financovať veľké stavby, nechal zlikvidovať toxické banky, zakázal vývoz zlata z USA, nechal obmedziť neefektívny konkurenčný boj, stanoviť minimálne ceny a zakázať nočnú prácu robotníkov. To všetko počas prvých 100 dní jeho vlády. Roosevelt si čas hospodárskej krízy nevybral. Čína a Rusko si čas útoku na dolár môžu určiť,“ dodal Štefan Kotrba.

    - Reklama -