Analytik Žitný o Nice: Útok osamelého vlka, nemusel zháňať výbušniny

    0
    Situácia v Nice po útoku (Autor: PRESSTV)

    “Je tam veľká komunita mladých moslimov, ktorí nie sú spokojní, nie sú integrovaní spoločensky, kultúrne a ani politicky. Táto ich vykorenenosť je jedným z kľúčových motívov,” skonštatoval Žitný.

    Vlk

    Útok sa podľa jeho slov očakával už počas majstrovstiev Európy vo futbale, teroristi možnosť nakoniec nevyužili. Až doteraz. Súčasnú situáciu označil pre nich za ideálnu. “Môžeme hovoriť o útoku osamelého vlka, ktorý nemusel zháňať výbušniny,” dodal analytik.

    Útočníci podľa neho pochádzajú minimálne z druhej generácie, ktorá vyrástla v danom prostredí, ale nestotožnila sa s ním. Generácie, ktoré podľa jeho slov prichádzali pred mnohými desaťročiami, prichádzali z horších podmienok do lepších. “A vedeli to oceniť, že sa dostávali do lepších sociálnych, existenčných podmienok. A tieto ich deti alebo už vnúčatá sa narodili v prostredí, ktoré nemali s čím porovnávať. Nevyrástli v chudobe, vyrástli vo svete, kde videli obrovské priepastné rozdiely medzi jednou časťou toho sveta a druhou časťou,” tvrdí analytik, podľa ktorého práve to môže byť dôvodom na ich nespokojnosť so systémom, ktorý ich vyraďuje.

    Porovnanie s Rómami

    Milan Žitný prirovnáva problém k rómskej problematike. “Keď treba pomôcť nejakej komunite, tak musí aj komunita vyvinúť nejaké úsilie, aby sa tie dva záujmy niekde spoločne stretli,” dodal.

    Čo možno očakávať v blízkej budúcnosti, sám nevedel povedať. “Keď to nevedia kompetentní v spravodajských bezpečnostných štruktúrach, nemôžeme to vedieť my, ktorí sme ďaleko od toho,” skonštatoval.

    - Reklama -