Analytik Žitný: Vražda Kuciaka tvrdo relativizuje desivosť 90. rokov

    0
    Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

    “Do minulého týždňa sme žili v presvedčení, že divoké roky deväťdesiate s ich gangsterskými metódami, ktoré sme zaznamenávali denne vo všednom živote i v politike, už navždy zmizli z krajiny. Po víkende sme vytriezveli. Už vieme, že to bol omyl. Že môže prísť ešte čosi horšie, a práve vtedy, keď si myslíme, že všetko zlé je už definitívne za nami,” povedal Žitný.

    “Dvojnásobná vražda posúva Slovensko k nedemokratickým krajinám s vysokou mierou korupcie na jednej strane a nízkou mierou bezpečnosti novinárov na strane druhej, akými sú Ukrajina lebo Rusko, kde vraždy novinárov nie sú žiadnym výnimočným javom. Je ťažké si po takmer tridsiatich rokoch novinárskych skúseností pripustiť myšlienku, že na Slovensku existuje niekto, kto je schopný siahnuť na život novinára,” povedal.

    Podľa jeho ďalších slov ak dokážu orgány činné v trestnom konaní odhaliť páchateľov,  a to nielen nájomných vrahov (vraha), ale i objednávateľa, budeme môcť hovoriť o ojedinelom excese, ktorý nemá v demokratickej a bezpečnej krajine miesto. A spoločnosť sa vie s takýmto prípadom účinne vysporiadať.

    “Ak sa ale nepodarí páchateľa a objednávateľa odhaliť a potrestať, a to čo najrýchlejšie a exemplárne, prispeje to nielen k zhoršeniu 'blbej nálady' v krajine, ale aj k prehĺbeniu nedôvery verejnosti k bezpečnostným a justičným inštitúciám, čo bude len zvyšovať túžbu spoločnosti po 'pevnej ruke', ktorá v krajine 'konečne zavedie poriadok'. Bude to však taký poriadok, ktorý prinesie so sebou aj obmedzenie slobody, vrátane slobody prejavu i slobody po prejave. Vražda novinára je medzníkom, bodom, od ktorého budeme merať, porovnávať a hodnotiť kvalitu života, a nielen toho verejného, na Slovensku už navždy,” zdôraznil bezpečnostný analytik.

    Polícia našla v nedeľu (25.2.) v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok informoval, že príčinou ich smrti boli pravdepodobne strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície pravdepodobne išlo o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív zrejme súvisel s prácou investigatívneho novinára.

    - Reklama -