Analytik Naď ide k Matovičovi. Prezradil, prečo nevstúpil k liberálom

    0
    Jaroslav Naď (Autor: Facebook/ Jaro Naď)

    Oficiálne Naďa predstavia verejnosti dnes – piatok 23. novembra. Stane sa odborníkom na obranu a tieňovým ministrom. V minulosti tento ‚post‘ zastával Richard Vašečka, ktorý začiatkom tohto roka z OĽaNO vystúpil a vstúpil do KDH Alojza Hlinu.

    „Po viac ako 20 rokoch, čo sa venujem otázkam obrany, som pochopil, že ak chcem reálne zmeniť systém, s ktorým nesúhlasím, potrebujem silný politický mandát. A na to sa musím politicky angažovať. Som pravicový, menej konzervatívne uvažujúci človek a potreboval som komunikovať a spolupracovať s takou politickou stranou, ktorá spĺňa takýto charakter,“ povedal pre Parlamentné Listy.

    Dodal, že dostal ponuku od OĽaNO, lebo zháňali odborníka na obranu. Toho v súčasnosti v strane nemali, a preto sa rozhodol, že ponuku prijme, pričom verí, že išlo o dobré rozhodnutie. Rovnako nás zaujímalo, či nerozmýšľal vstúpiť do novovzniknutých strán, teda do Spolu Miroslava Beblavého alebo Progresívneho Slovenska Ivana Štefunka.

    „Vážim si ľudí, ktorí sú v týchto stranách, pretože viacerí z nich sú mojimi priateľmi, ale ak je niektorá strana skôr ľavicovo orientovaná alebo liberálna, tak skôr či neskôr by dochádzalo k hodnotovým sporom, ktoré by som nechcel. Preto som napriek viacerým diskusiám nesúhlasil s takýmto pôsobením,“ vysvetlil. Rovnako povedal, že by chcel prichádzať nielen s kritikou pomerov, ale aj s konkrétnymi návrhmi riešenia situácie.

    Kariéra

    Jaroslav Naď v novembri tohto roku skončil vo funkcii riaditeľa Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI). Predtým v rokoch 2014 až 2015 pracoval v Inštitúte pre stredoeurópsku politiku (CEPI) ako analytik programu bezpečnostnej a obrannej politiky. Zároveň pôsobil ako zástupca riaditeľa organizácie Globsec, ktorá je súčasťou inštitútu.

    Desať rokov (2003 – 2013) pracoval na ministerstve obrany, kde vystriedal viaceré pozície, vrátane funkcie generálneho riaditeľa sekcie obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy. Dohliadal na tvorbu strategických dokumentov a plánov, legislatívnych aktivít ministerstva. Zastával aj funkciu vedúceho sekcie obrany Stálej delegácie Slovenska pri NATO. V minulosti bol aktívny aj v mimovládnych organizáciách Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku a Euroatlantickom centre.

    - Reklama -